Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Koncesija za metro?

Datum kreiranja: petak, 04 jul 2014
Nema sumnje da će u narednim danima biti nešto jasnije na šta su se odnosili razgovori predsednika vlade u Parizu, o kakvim tenderima i finansiranju je reč.

S jedne strane se govori o tome da Srbija nema novca za finansiranje i da neće uzimati kredit, a s druge da će biti raspisan tender. Tenderi za javne nabavke se raspisuju samo kad ima novca (iz kredita ili iz "redovnog" budžeta). Tenderi se mogu raspisati i za odabir partnera za neki vid javno - privatnog partnerstva (npr. koncesija).

Ako će zaista biti javnog nadmetanja, zarad javljanja većeg broja firmi i postizanja boljih uslova za Srbiju, bilo bi dobro da niko od potencijalnih koncesionara nema razloga da pomisli da je posao unapred dogovoren.

Izvodi iz izjave premijera:

Takođe, važno nam je da dođu "Vinči" i "Alstom". Reč je o najmoćnijim francuskim kompanijama. Blizu smo razgovora o tome da raspišemo tendere", rekao je premijer.

AleksandarVucicNa pitanje kako će nam Francuzi konkretno pomoći oko projekata, Vučić je istakao da je za nas "veoma važno da izbegnemo kreditno finansiranje koje povećava naš javni dug. I francuski ministar ekonomije i privrednog oporavka Arino Montebur nam je izašao u susret i rekao da su Francuzi u stanju da nam i te kako pomognu".

Na pitanje da li će Beograd uskoro dobiti metro, Vučić je rekao da se u Parizu razgovaralo i o tome i pojasnio da je nekada pravljena, "ne potpuno profesionalna, procena o tome koja je to najbolja linija, sa 25 stanica. A možda nam nije potrebno ni pet stanica na toj liniji".

"Ipak, ono što je najvažnije, to je novac. Mislim da smo na putu da to rešimo. Razgovarao sam u Parizu s ''Alstomom'' i doći će veoma brzo u Beograd, kao i ''Vinči'' i ''Buig", rekao je premijer Vučić.