Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ostavka

Datum kreiranja: sreda, 27 avgust 2014
aleksandar_miljkovic_dir_poreske_upraveDirektor Poreske uprave, kako prenose mediji (http://goo.gl/0TOida), odlazi sa te funkcije samo dva meseca nakon što je imenovan. Do zvaničnog obrazloženja (ako ga bude) javnost može samo da nagađa šta je razlog.

Direktor je pre mesec dana najavio "pojačanu kontrolu plaćanja poreza, ali i spremanje rešenja o drakonskim kaznama za one koji tu obavezu ne izmiruju" (http://goo.gl/O3sQiQ). Dovođenje te najave i ostavke u vezu moglo bi izazvati ozbiljnu zabrinutost zbog sumnje da je kontrolom Poreska uprava dirnula negde gde nije smela - među zaštićene dužnike i neplatiše poreza.

S druge strane, Poreska uprava se prethodnih dana našla na meti oštre kritike zbog kazne izrečene listu Danas zbog propusta u primeni zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Nije sporno da onaj ko je prekršio zakon treba da bude kažnjen, ali se u javnosti ukazivalo da je taj zakon selektivno primenjivan i da je "drakonska kazna" izrečena upravo mediju koji je kritičan prema vlastima. Iako su mediji tražili taj podatak, nismo saznali koje sve firme, pored izdavača Danasa, su od donošenja zakona kažnjene zbog istog prekršaja.

Ako je direktor Poreske uprave podneo ostavku kako bi vlast pokazala da se ograđuje od onoga što je označeno kao pritisak na medije, to je takođe razlog za zabrinutost. Neko je trebalo da odgovara jer je zakon ranije selektivno primenjivan, umesto da neko odgovara jer primenjuje zakon. Na taj način se stiče utisak da se jedna politička odluka, o kažnjavanju lista Danas, poništava drugom političkom odlukom, o smeni ("dobrovoljnoj" ostavci) direktora PU.

Kako bi se sve te sumnje otklonile, valjalo bi da čujemo šta je razlog za ostavku ali i da čujemo do kada će u Srbiji postojati zakoni za čiju će primenu biti potrebna politička volja.