Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Ugovor o gradnji"?

Datum kreiranja: ponedeljak, 30 jun 2014
sinisa_mali_220813Umesto da stvari sa "Beogradom na vodi" postanu sve jasnije kako vreme prolazi i kroz javne promocije tog projekta, dešava se upravo suprotno - svaka nova informacija rađa nekoliko novih pitanja (koja novinari na promociji očigledno nisu postavili).

http://goo.gl/Jyyo3c

Danas stižu sledeće informacije: "Na pitanje da li je potpisan ugovor o gradnji, gradonačelnik je rekao da nije, te da se na proleće sledeće godine planira početak realizacije prve faze projekta." "Paralelno sa tim radimo na pripremanju papirologije i dokumentacije. Ne očekujte ugovor o gradnji pre kraja godine, jer jednostavno nemamo spremnu svu papirologiju". "To, kako je objasnio, znači da se, kada se radi, radi se sa svom potrebnom dokumentacijom i papirologijom, a ne da kasnije dolazi do dodatnih troškova." "Sa druge strane, primer kako će gradska vlast da radi je i ova zgrada za koju su za tri meseca izdate potrebne saglasnosti i dozvole i na njoj je radilo 12 preduzeća sa 300 domaćih radnika koji su uspešno i efikasno završili posao".

Možda je reč o nepreciznosti gradonačelnika ili grešci novinara, ali "ugovor o gradnji" je pravni posao koji naručilac radova (investitor) zaključuje sa firmom koja izvodi radove za investitora. Više puta smo čuli da će investitor na ovom poslu biti firma "Eagl hills", pa je logično očekivati da će ta firma zaključivati "ugovore o gradnji" sa izvođačima radova, a da to neće činiti Grad Beograd ili država Srbija. Beograd i Srbija bi mogli zaključivati ugovore o gradnji jedino ako su Beograd ili Srbija investitori projekta. Treća moguća varijanta je da je gradonačenik imao u vidu ugovor koje će zaključiti (buduće?) zajedničko preduzeće države i partnera iz UAE. Sudeći po nedavnim izjavama predsednika Vlade (o tome da još nisu precizirani udeli države i stranog partnera u eventualnom profitu), moglo bi se zaključiti da to zajedničko preduzeće još uvek nije formirano. Kako god bilo, tu nije reč samo o papirologiji, već o rešavanju suštinskih pitanja podele odgovornosti i koristi od celog posla (ili eventualne štete).

Informacija o tome da je gradska vlast za tri meseca izdala sve potrebne saglasnosti i dozvole za renoviranje zgrade "Geozavoda" i da je to primer za buduće ponašanje gradske vlasti, sigurno će obradovati i druge investitore. Ako u praksi ne bude tako, imaće makar na šta da se pozovu ukoliko se bude desilo da u njihovom slučaju proces odobravanja traje znatno duže.