Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Beograd na vodi" i "hrast na trasi autoputa"

Datum kreiranja: nedelja, 29 jun 2014
beograd-na-vodiNa predstavljanju master plana projekta "Beograd na vodi", predednik Vlade je između ostalog rekao "da se povukao pred kritičarima kada su govorili o renoviranju Generalštaba i o čuvenom hrastu, ali da se "neće povući pred nečim ovako čistim i velikim kao što je Beograd na vodi"". "Umesti autobuske i železničke stanice, koje očajno izgledaju, umesto baraka i betonskih baza graditi spomenike i muzeje. Neki u tome traže primedbe... A ja u tome neću da učestvujem", rekao je Vučić i dodao da želi "lep, umiven i čist grad", kao što je renovirana zgrada Geozavoda".

http://goo.gl/oL6jle
http://goo.gl/8xA35Z

Teško bi bilo ne saglasiti se sa premijerom oko toga da je bolje imati u širem centru Beograda uređen poslovno-stambeni blok nego barake i betonske baze. Ali, to nikako ne znači da je rešenje koje se promoviše bilo jedino moguće umesto baraka i betonskih baza. Sa ovim projektom nije problem to da je projekat sam po sebi loš (ili makar, to nije glavni problem), niti to da je projekat lošiji od zatečenog stanja. Osnovni problem je u tome što nikad nećemo saznati da li su arhitektonska rešenja i finansijski aranžman mogli da budu bolji.

Predloženim (još uvek ne i usvojenim) izmenama Generalnog plana Beograda ukida se obaveza sprovođenja međunarodnog konkursa kao načina da se pronađu najbolja rešenja za urbanističko planiranje "Savskog amfiteatra". Konkurs je (bio) najbolji mogući način da saznamo šta urbanisti i arhitekti imaju da ponude, pa da na osnovu toga procenimo da li je rešenje koje se ovih dana promoviše baš ono što nam treba. Brisanje konkursa je nerazumljivo čak i sa stanovišta interesa unapred dogovorenog investitora - možda bi se i njima dopao više neki drugi projekat.

Kad je reč o finansiranju projekta problem je iste vrste. Pošto nije bilo javnog poziva za nadmetanje, nikad nećemo saznati da li bi neka druga firma (ili druge firme zainteresovane za deo zemljišta) ponudile više novca za kupovinu zemljišta ili veći udeo državi na osnovu ustupljenog zemljišta u novoizgrađenom prostoru. Štaviše, pošto se na ovaj aranžman neće primeniti Zakon o javno-privatnom partnerstvu (zbog proglašenja za "projekat od nacionalnog značaja") nikad neće biti urađena analiza koja bi trebalo da pokaže da je javno-privatno partnerstvo povoljnije od drugih mogućnosti koje su postojale (npr. izgradnja objekata novcem iz kredita kroz javne nabavke i njihova potonja prodaja; prodaja ili dugoročni zakup cele površine ili pojedinačnih parcela za izgradnju zainteresovanim investitorima).

S druge strane, stroge zakonske procedure i nadmetanja ćemo primenjivati npr. za poverevanje komunalne delatnosti prigradskog prevoza u opštini Topola i Srbobran, izgradnju kanalizacione mreže u Staroj Pazovi, zamenu kotlova na lož ulje u niškim školama i obdaništima, zakup lokacija za postavljanje kioska i u drugim sličnim prilikama. http://goo.gl/hfp5B9