Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Javne nabavke: zaštita prava, nabavke na osnovu međudržavnog sporazuma i nova strategija reforme sistema

Datum kreiranja: utorak, 24 jun 2014
nnenadicU prilogu RTS-a programski direktor Transparentnosti - Srbija govori o problemu velikih javnih nabavki koje se sprovode bez nadmetanja, na osnovu međudržavnih ugovora i o broju zahteva za zaštitu prava kao pokazatelju poverenja naručilaca u sistem.

"I pored pozitivnih strana, Zakon nije rešio mnoge probleme u toj oblasti. S jedne strane, imamo stroge procedure kada se vrše nabavke od tri hiljade, 30.000 ili 300.000 evra. S druge strane, nabavke od 300 miliona evra se vrše putem direktne pogodbe. Dok taj problem ne rešimo, nećemo rešiti pitanje transparentnosti u javnim nabavkama".

"Možda zvuči paradoksalno, ali što više budemo imali zahteva pred Komisijom, to će biti bolji i pokazatelj da firme imaju poverenja u sistem. Ukoliko se oni budu ustezali da se obraćaju Komisiji za zaštitu prava, to će biti znak da su se unapred pomirili da su nabavke nameštene".

U prilogu takođe govore predsednik Komisije, Saša Varinac (o nabavkama koje je taj organ poništio tokom prošle godine) i direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović (o donošenju nove Strategije za reformu sistema javnih nabavki i profesionalizaciji).

http://goo.gl/s7lXzr