Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Funkcioneri u kampanji

Datum kreiranja: sreda, 09 april 2014
acasOdlazeći premijer Ivica Dačić i ministri Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Milan Bačević, Velimir Ilić i Dragan Glamočić izričito su odbili da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave podatke o svojim planiranim aktivnostima kao javnih funkcionera tokom protekle izborne kampanje kako bi ova državna institucija proverila da li koriste svoj položaj i javne resurse za promociju političkih partija kojima pripadaju.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, izjavio je za za "Danas" da postoji način da se jednom zauvek okonča praksa zloupotrebe državne funkcije u promociji stranaka za vreme izborne kampanje.

- Najbolji način je da se bilo zakonom o izboru narodnih poslanika, zakonom o lokalnim izborima ili zakonom o finansiranju političkih aktivnosti striktno uredi način ponašanja funkcionera tokom kampanje izričitom zabranom aktivnosti poput otvaranja gradilišta, škola, davanja pomoći... To je urađeno u Makedoniji i Crnoj Gori. 

Drugi, blaži način je da se kroz medijsku regulativu ograniči izveštavanje o tim aktivnostima. Na primer, u vesti da je otvorena škola ne smeju se pomenuti prisustvo i reči funkcionera. Treći, najblaži način je da se time bavi poseban nadzorni skupštinski odbor, koji kod nas nikada nije oformljen - naveo je Nenadić.