Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Direktori u v.d. stanju

Datum kreiranja: ponedeljak, 15 septembar 2014
nemanjanenadicNajveći broj javnih preduzeća u Srbiji vode direktori koji su u v.d. stanju, a to je je idealan izgovor za nesprovođenje reformi koje su preko potrebne u velikim sistemima, smatra Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Problem sa v.d. stanjem u javnim preduzećima nadilazi problem partijskog upravljanja tim segmentom društva. Čak i direktor koji je postavljen isključivo po partijskoj liniji ima neku samostalnost u radu i sprovođenju programa, a vršilac dužnosti, koji bilo kada može biti arbitrarno zamenjen, podleže tim uticajima svakodnevno, naveo je Nenadić u intervjuu za Blic.

Zašto Vlada ne rešava ovaj problem?

U v.d. stanju su republička javna preduzeća dok su na lokalu održani konkursi, ali uglavnom bez suštinskog efekta na depolitizaciju. Razlozi za to mogu biti razni. Na primer, neka javna preduzeća drže „mlađi partneri“ u koaliciji i možda još nije dogovoreno da li će morati da se odreknu tog dela kolača. Ništa manje važan faktor može biti i odsustvo jasne vizije šta se želi sa javnim preduzećima. Najzad, razlozi mogu biti i prozaičniji, da rukovodstvo stranke na vlasti nije pronašlo kandidata za neko mesto ili da ima „pouzdanog čoveka“, ali da taj ne ispunjava zakonske kriterijume za izbor.

Do kada će javni konkursi biti na čekanju?

Ne treba trošiti reči da se pokaže koliko je to neozbiljno prema ljudima koji su se javili na konkurs. Da stvar bude gora, svih ovih meseci su iz Vlade stizale informacije u kojima se primena zakona potpuno relativizuje i izmešta iz institucija u partijske forume, npr. da će SNS smenjivati svoje kadrove „koji se nisu snašli“, pri čemu se mislilo na zamenu jednih vršilaca dužnosti drugima, a ne na dovršenje izbora na konkursu.

Kakvu poruku time šaljemo?

Ima previše razloga za sumnju da su se na konkurs uopšte i javili svi najbolji kandidati koje zemlja ima. Razlog za to nije samo poznata činjenica da bez političke podrške niko neće biti izabran već i to što podaci o stvarnom stanju stvari u javnim preduzećima nisu poznati kandidatima, osim insajderima. Najzad, direktorske plate su ograničene na nivo koji se ne može porediti sa uspešnim firmama iz privatnog sektora.

Kako rešiti taj problem?

Nažalost, to ne bi moglo brzo da se uradi. Ipak, Vlada nema nikakve koristi od nestručnog rukovođenja u javnim preduzećima. Naime, problem budžetskog deficita je toliko veliki da je ako ništa drugo, a ono iz promotivnih razloga, i partijama na vlasti u najboljem interesu da upravljanje tim preduzećima bude što uspešnije.

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE

Kakav izveštaj EK očekujete kada je u pitanju borba protiv korupcije?

Očekujem da će se OŠTRIJE OSVRNUTI NA KRŠENJE ZAKONA o javnim preduzećima, a nadam se da će se u njihovom izveštaju naći i nešto o onome što se pokazalo kao najveća PREPREKA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE u proteklom periodu - de fakto stavljanje van snage norme o nadmetanju i javnosti rada za poslovne aranžmane koji su zaključeni na osnovu međudržavnih sporazuma.