Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Privid transparentnosti na kašičicu

Datum kreiranja: četvrtak, 25 septembar 2014
srbija-poplaveNakon što smo ponovo otvorili pitanje transparentnosti podataka o prikupljenom novcu za pomoć poplavljenim područjima i trošenju tog novca, jedini mali korak koji je načinjen (ako izuzmemo nove izjave da će sve biti transparentno) jeste ažuriranje informacije o stanju na računima za prikupljanje pomoći.

Na sajtu Ministarstva finansija (http://goo.gl/RflHhp) više nije podatak od 2. jula, već sveža informacija koja nam samo govori da se stanje u odnosu na pre tri meseca smanjilo za oko 2 milijarde. Da li je u međuvremenu bilo još uplata i kako su potrošene te dve milijarde (oko 17 miliona evra), to ne znamo. Kao što i dalje nemamo ni detaljnije podatke o donacijama - pojedinačne uplate (bez imena), datumima, vremenima, detalje o SMS uplatama, sve na osnovu čega bi donatori mogli da identifikuju da li je njihova uplata ušla u konačni zbir. A, što je posebno zabrinjavajuće, nemamo ni podatak o konačnom zbiru uplata. Trenutno stanja ne znači ništa bez podatka (i specifikacije) koliko je, i za šta, u međuvremenu potrošeno.

Putem Fejsbuka dobili smo informaciju od Nikoline Milanović koja je Ministarstvu finansija uputila zahtev da joj dostave izvode sa svim uplatama i isplatama na račune i sa računa na koje su se slivale donacije, kao i računa na koje su uplaćivana sredstva od SMS donacija i telefonskih akcija organizovanih na nekoliko TV stanica. Ministarstvo finasija je njen zahtecv prosledilo Upravi za trezor i Narodnoj banci, a od Uprave za treor je dobila odgovor da je njen zahtev prosldila Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja.