Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Predlog Zakona o zaštiti uzbunjivača

Datum kreiranja: sreda, 08 oktobar 2014
zgradavladePredlog Zakona o zaštiti uzbunjivačima pojavio se danas, prvo na sajtu Narodne skupštine (http://goo.gl/AgxxB3) a potom i na sajtu Vlade (http://goo.gl/z1mxTR) koja ga je predložila. Da podsetimo, ovaj predlog je, kako je saopšteno, usvojen još u četvrtak, pa se postavlja pitanje zbog čega istog dana nije i postavljen na sajt, ako znamo da Vlada razmatra dokumente u elektronskom obliku. Međutim, mnogo bitniji problem je sadržaj predloga i postupak koji je prethodio njegovom utvrđivanju.

Predlog Zakona se ni po čemu, osim po nekoliko manje - više stilskih izmena ne razlikuje od "drugog nacrta" Ministarstva. Slabosti ovog nacrta smo već komentarisali (http://goo.gl/fRT4tg). Ministarstvo je organizovalo "javnu raspravu" (http://goo.gl/Wgn6pI) i o "prvom" (decembar 2013) i o "drugom" nacrtu (jun 2014). Obaveza je ministarstva da pripremi izveštaj o javnoj raspravi i da se u njemu navedu podaci o razmatranju prispelih predloga. Ne samo da ovi izveštaji nisu objavljeni na sajtu Ministarstva, već nisu ni dostavljeni po zahtevu koji je uputila TS (rok istekao u 3.10.2014.). U telefonskom kontaktu (po sugestiji koju smo dobili sa tviter naloga Ministarstva Министарство правде) smo saznali da je ovlašćeno lice Ministarstva zatražilo ove podatke od radne grupe, ali da te podatke nije još uvek dobilo.

U obrazloženju predloga zakona, u vezi sa obavljenim konsultacijama, navodi se od koga su stizali predlozi, kao i nekoliko primera predloga koji su prihvaćeni, ali nema ni reči o razlozima za odbijanje drugih predloga. Drugi nacrt zakona i "javna rasprava" koja je u vezi sa njim bila otvorena (sudeći po sajtu Ministarstva, otvorena je još uvek) se uopšte ne pominju.