Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Da l' je znao ili nije - strogo poverljivo

Datum kreiranja: petak, 28 novembar 2014
Saron_Barou_VucicGeneralna sekretarka Međunanarodne konfederacije sindikata Šaron Barou, posle sastanka sa premijerom Srbije kaže da se "Vučić izvinio što nije bilo javne rasprave o zakonu o radu, za šta on nije znao" (http://goo.gl/NwJ0VD).

Ranije smo pisali o donošenju Zakona o radu, kako je postojala javna rasprava (o jednom nacrtu zakona) i kako je posle druga verzija tog akta, koja nije bila na javnoj raspravi, upućena u skupštinsku proceduru. U doba donošenja tog akta, bilo je protesta zbog neodržavanja javne rasprave, obaveštenja da su organizovani pregovori između Vlade i sindikata, kao i upozorenja sa naše strane da obećana brzina donošenja reformskih zakona nije u skladu sa obavezama iz Poslovnika Vlade o održavanju javne rasprave, kao i obećanjima iz premijerskog ekspozea. (http://goo.gl/bjsQSB)

Da li je zaista moguće da premijer nije znao da javna rasprava nije održana? Na žalost, jeste. Sudeći po statistici predloga zakona koje Vlada upućuje Narodnoj skupštini, među kojima ima dosta onih kod kojih javna rasprava nije održana, iako je to bio obavezni element procesa, može se pretpostaviti da se pitanje poštovanja ove obaveze uopšte ne postavlja na sednicama Vlade kada se utvrđuju predlozi zakona. Međutim, nemoguće je proveriti da li je ova pretpostavka istinita. Poslovnik Vlade predviđa da su stenogramske beleške koje prikazuju tok sednica Vlade "službena tajna stroge proverljivosti". Zbog toga nije moguće pročitati o čemu se govori ne samo na sednicama aktuelne Vlade, već i šta se na tim sednicama govorilo čak i u doba Radomana Božovića i Mirka Marjanovića.