Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kako do investitora - pravna sigurnost ili prijateljske usluge?

Datum kreiranja: četvrtak, 18 decembar 2014
Ministarka jadranka_joksimovic kako prenose Naše novine, u kontekstu priče da se (bivši predsednik) Tadić nudi da svojim međunarodnim kontaktima pomogne Vučiću u privlačenju investicija, iznela je stav koji u prvi plan politike privlačenja investicija stavlja uređenu pravnu državu:
"Investicije se ne privlače ličnim međunarodnim kontaktima, već uređenim pravnim i političkim sistemom."

Dugoročno, to zaista jeste istina i u potpunosti je u saglasju i sa viđenjem koje ima i Transparentnost - Srbija. Međutim, pošto Srbija nije međunarodno prepoznata kao zemlja koja u potpunosti valjano uređen pravni i politički sistem i stabilno poslovno okruženje, i personalni kontakti mogu biti važni da se potencijalni uvere da treba da probaju da rade na našem tržištu.

To može biti opasno onda kada se zarad privlačenja investitora odstupa od pravila koja su propisana ili se kompletna pravila menjaju kako bi se prilagodili pojedinačnom investitoru, a upravo to smo mogli da vidimo i čujemo mnogo puta i tokom mandata aktuelne Vlade Srbije i njenih prethodnika.

Tačno je da i tada dobijamo investitora koga inače ne bismo imali - to je ono što je vidljivo. S druge strane, nije vidljivo da su možda neki drugi investitori, videvši na koji način se posluje, odustali od dolaska, ili da su poskupeli cenu svog dolaska, tražeći za sebe privilegije koje su date investitorima dovedenim po prijateljskoj liniji. Dakle, lični kontakti su korisni, ali samo ako je politika jasna - ako je i tim i svim drugim potencijalnim investitorima jasno šta u Srbiji i od Srbije mogu da očekuju.