Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Tonski snimak nameštanja tendera za prevoz u Nišu

Datum kreiranja: četvrtak, 25 septembar 2014
NIS"Južne vesti" objavile su snimke sa nekog skupa na kojem je, sudeći po onom što se može čuti "prisustvovalo 30 ljudi" a glasovi koji se čuju pripisani su Zoranu Perišiću (gradonačelnik), Srđanu Vaskoviću (član gradskog veća) i Nenadu Stankoviću (izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Niša). (http://goo.gl/9fCF1x)

Razgovor se očigledno vodi o konkursnoj dokumentaciji za tender koji je za usluge prevoza putnika na teritoriji Grada raspisala JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, broj nabavke JN 02/14 u maju ove godine. (http://goo.gl/NNN5cV)

Odavno je poznat najbolji način da se i u otvorenom tenderskom postupku odabere željeni ponuđač - uslovi tendera i kriterijumi odabira prilagode se onome što upravo "poželjni ponuđač" može da ponudi ili se propišu na takav način da konkurencija posao ne može da dobije a da pri tom propisani uslovi i kriterijumi nemaju logično opravdanje u zadovoljavanju potreba naručioca i građana. Pa ipak, o tome se uglavnom može samo posredno zaključivati, a retke su prilike kada za to postoje i dokazi.

Konkursna dokumentacija je naizgled logična, propisana je maksimalna starost autobusa koji će prevoziti Nišlije a takođe je predviđeno da se boduje kao prednost ukoliko autobusi imaju niže podove ili rampe za ulazak ljudi u invalidskim kolicima. Međutim, u svetlu objavljenih snimaka čitava stvar dobija novu dimenziju. Tako se može čuti da su firme "Aerodrom Niš" i "Niš - ekspres" "tražile" da se propiše duži rok starosti vozila, te da je zbog "Niš ekspresa" uvrštena mogućnost da se konkuriše i sa autobusima koji nisu niskopodni. Najzanimljiviji je deo razgovora u kojem, kako se kaže direktor JP koje je raspisalo nabavku, otvoreno govori o raznim varijantama nameštanja ponuda kako bi "Aerodrom" sigurno dobio. Jednako su zanimljivi i delovi u kojima član gradskog veća upozorava "da su to krivična dela".

Šta se posle dogodilo? U julu je obustavljen postupak po dve partije jer ponude nisu bile prihvatljive (ponude dve firme van Niša), a po dve partije su u septembru zaključeni ugovori, upravo sa pomenutim "Aerodromom" i "Niš ekspresom". (http://goo.gl/T7Zhsq) Iz objavljene dokumentacije se ne može videti da li je bilo i drugih ponuda, pa samim tim ni da li je nastala šteta za budžet Grada, a ne vidi se ni da je neko podneo zahtev za zaštitu prava. Bez obzira na to, očigledno je da objavljeni snimci, ukoliko su autentični, ukazuju na izvršenje nekoliko krivičnih dela, samo je pitanje da li su ona ostala u pokušaju ili su dovršena. Očigledno je i da bi i sam postupak javne nabavke morao da bude poništen iz razloga iz člana 23. st. 2. Zakona (pokušaj uticaja na naručioca u postupku javne nabavke).