Business Joomla Themes by Justhost Reviews

VBA, Ombudsman i Skupština

Datum kreiranja: petak, 23 januar 2015
VBAKao što smo ukazali pre nekoliko dana, (http://goo.gl/c82tjL) jedini normalni pravni put da se reši ozbiljan problem za pravnu državu - odbijanje VBA/Ministarstva odbrane da dostavi tražene dokumente, koji su potrebni za ostvarivanje zakonske uloge Zaštitnika građana, bilo je hitno zakazivanje sednice skupštinskih odbora koji nadziru rad ovih organa. Nedostavljanje podataka je ozbiljniji problem od bilo koje potencijalne nepravilnosti u radu koja bi se iz tih dokumenata mogla utvrditi.

Međutim, do toga nije došlo. Kako izveštavaju mediji, "predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović je objasnio da je od MUP-a zatražio podatke koje su pripadnici ovog ministarstva dali ombudsmanu i na osnovu kojih je Janković optužio VBA. Takođe je zatražio od VBA da se izjasne o Jankovićevim navodima. Tek kada čuje sve tri strane, odlučiće da li su bezbednosne službe prekoračile ovlašćenja i u tom će slučaju zakazati sednicu skupštinskog odbora kojem predsedava." (http://goo.gl/bYX9GE)

Tako dobijamo situaciju u kojoj umesto da se sednica skupštinskog odbora zakaže zbog same činjenice da kontrola nije mogla biti u potpunosti sprovedena, to će zavisiti od prethodnog zaključka predsednika odbora o tome da li su postojale zloupotrebe, koji će on izvesti "na osnovu navoda sve tri strane". Kao posledica, umesto na mestu gde bi slučaj jedino mogao da se reši, on se dalje razvija u neprimerenu polemiku ministra unutrašnjih poslova i drugih sa ombudsmanom, a Zaštitnik građana kao odgovor na to na sajtu objavljuje neke od dokumenata koji ukazuju na moguća prekoračenja ovlašćenja od strane VBA u jednom slučaju (uzimanje izjava i dokaznih materijala od civila).