Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vlada ne odgovara skupštini

Datum kreiranja: ponedeljak, 02 februar 2015

vladaSrbijeVlada Srbije propustila je još jednu priliku da u praksi pokaže da se zalaže za sistemsku borbu protiv korupcije i da podržava rad nezavisnih tela. Iako je skupštinskim zaključkom bila obavezana da izvesti šta je uradila na ispunjavanju preporuka nezavisnih tela, koje je podržao parlament, Vlada ni gotovo dva meseca po isteku roka nije podnela izveštaj telu koje je po Ustavu nadležno da je kontroliše i nadzire njen rad.

Transparentnost Srbija u junu 2014. je pohvalila resorne skupštinske odbore i parlament zbog napretka u odnosu prema godišnjim izveštajima nezavisnih tela - Agencije za borbu protiv korupcije, Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog značaja (http://goo.gl/LKDysF). Tada su, naime, usvojeni zaključci, kojima su propisane konkretni zahtevi Vladi Srbije, kao što su da obezbedi prinudno izvršavanje Poverenikovih rešenja i da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji ne izvrše obaveze, da predloži dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije radi otklanjanja problema na koje je Agencija ukazala, da razmatra i uvažava preporuke, inicijative i mišljenja Zaštitnika građana, naročito u kontekstu reforme javne uprave, ali kao najvažnije - da Vlada Srbije do 6. decembra 2014. izvesti o ispunjenju svih ovih mera.

Od Vlade i Skupštine tražili smo podatke da li su ovi izveštaji podneti. Od Vlade nismo dobili čak ni odgovor na zahtev, dok smo od parlamenta dobili informaciju da Vlada u sva tri slučaja - po pitanju zaključaka po izveštaju Poverenika, Ombudsmana i Agencije, nije parlamentu dostavila izveštaj. Iz parlamenta smo, pored detaljnog izveštaja o tome šta je skupština radila u oblastima iz nadležnosti nezavisnih tela, dobili i obaveštenje da će "Narodna skupština u narednom periodu zatražiti od Vlade da postupi u skladu sa zaključkom i dostavi izveštaj".

Odgovor parlamenta na zahtev TS o izveštaju Vlade o postupanju po zaključcima u vezi sa preporukama Ombudsmana i Poverenika

Odgovor parlamenta na zahtev TS o izveštaju Vlade o postupanju po zaključcima u vezi sa preporukama Agencije