Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Neprimereno obraćanje tužiocu

Datum kreiranja: utorak, 17 februar 2015

sudija majicSudija Apelacionog suda Miodrag Majić najavio je u svom blogu da otvara rubriku "Pravosuđe - ugrožavanje nezavisnosti". Povod je bio intervju predsednika Republike Tomislava Nikolića koji je tužiocu za ratne zločine poručio da "pripazi šta kopa", ali i odsustvo reakcija na to neprimereno obraćanje.

"Prvo šta mi je palo napamet je pitanje: Kako li izgledaju razgovori visokih predstavnika izvršne vlasti sa tužiocima kada se odvijaju iza zatvorenih vrata? Kakvim vokabularom se tada služe vlasti, kada ovako sa njima komuniciraju u prisustvu novinara „Politike“?", navodi sudija Majić u blogu.

"Nadam se da nije ni potrebno naglašavati da nemam bilo kakve preferencije u pogledu ishoda eventualnog postupka o kojem je tužilac govorio i koji je povod navedene reakcije. Još manje je moj komentar izazvan uverenjem da su predsednikove tvrdnje o mogućnosti uticaja na tužioca sa drugih strana, nužno netačne. Međutim, bez obzira na to, da li je stvarno moguće da je u Srbiji i dalje potrebno podsećati da predsednik države ne bi smeo da se na navedeni način obraća tužiocu! Bilo kom, bilo kada i bilo kojim povodom!

Iako su svakako ostale u senci navedenog „hita“, ne bi trebalo zanemariti ni pojedine reakcije koje je ovakva izjava proizvela, ali i odsustvo pojedinih reakcija.

Interesantna je najpre reakcija samog tužioca. Tužilac je naveo da nema komentar na stavove predsednika, šturo, gotovo softverski odgovorivši da „tužilaštvo radi po zakonu“. Da nije ranijih iskustava sa saopštenijima za medije ove institucije, još bi se moglo zaključiti da mudro, ne želeći da se upušta u neprimerenu polemiku, spušta loptu. Međutim, u drugim situacijama, tužilaštvo za ratne zločine je bilo sve samo ne svedeno u nastupu. U slučajevima kada je bilo nezadovoljno sudskim odlukama, prozivalo je „pojedince u pravosuđu koji relativizuju zločine“, objašnjavajući da je imalo dokaze iako je sud našao da to nije slučaj. Nakon promene vlasti, ukazivali su da su ranije državni organi vršili opstrukciju. Govorili su o pritiscima! Sasvim drugačiji pristup. Šta je sada u pitanju?

Makar za sada, izostala je i reakcija strukovne asocijacije. Udruženje tužilaca, koje se, svako malo oglašava, (i koje je nedavno advokatskoj komori uputilio protest zbog neprimerenog postupka advokata u odnosu na zamenika tužioca), ovaj put upadljivo ćuti. Desetine saopštenja povodom novog ZKP na sajtu ove institucije, i aktivnosti predsednika udruženja, čine da poverujemo da „Razmisli šta kopaš“ upućeno visokorangiranom kolegi ipak nema toliki značaj?

Nema ni Republičkog tužioca, ni Državnog veća tužilaca. Vrhovni zaštitnici tužilačke profesije, takođe ostaju nemi. Tihi su i provereni eksperti", navodi sudija Majić.

On zaključuje da je zapravo reč o tome da su svim pobrojanim, sada „svedenim“ akterima, pravila igre dobro poznata. "A igra se zove: udari, zapljuni i prozovi, onoga ko se u “lancu ishrane” nalazi na nižoj grani od tebe, odnosno: ne diraj, izmakni se i ne čačkaj bilo koga ko se u istom tom lancu nalazi makar koju lestvicu iznad. U tom smislu, i tužilac, i članovi pomenutih institucija i dežurni eksperti ova pravila odlično poznaju i još bespogovornije poštuju. Njihove reakcije, čak i kada se na prvi pogled učine smelima, samo su prethodno dobro analizirani (najčešće i odobreni) potezi koji bi u kost-benefit analizi trebali da daju očekivano pozitivan skor.  I ništa više od toga.

Razmišljajući o ovom slučaju, ali i o mnogim prethodnim, došao sam na ideju da ubuduće ovakve i slične gafove, kada je o narušavanju nezavisnosti pravosudnih institucija reč, sakupljam na jednom mestu na blogu (Pravosuđe – ugrožavnje nezavisnosti). Tako bi vremenom bila prikupljena specifična „top lista“ najimpresivnijih ispada ove vrste".

Sudija Majić pozvao je čitaoce da kandiduju nove „bisere“ ove vrste. "Mogli bismo onda, kao u stara dobra vremena, da povremeno biramo „Hit nedelje, meseca i godine“. Da generacije koje dolaze, (nadam se u sasvim drugačijim uslovima), vide kako se pravosuđe u Srbiji „kalilo“. I još više, da znaju da cene (nadam se tada postojeću) nezavisnost pravosuđa, poštujući mukotrpan put koji je ovoj prethodio", zaključuje u svom blogu sudija Miodrag Majić.

Tekst preuzet sa bloga http://misamajic.com/2015/02/16/razmisli-sta-kopas/

Foto preuzet sa bloga.