Business Joomla Themes by Justhost Reviews

V.d. status

Datum kreiranja: ponedeljak, 30 mart 2015

danasUpozoravali smo polovinom septembra, kada su usvajane izmene Zakona o državnim službenicima, da su postavljeni predugački rokovi (šest meseci za postavljanje v.d. i mesec dana za raspisivanje konkursa) za okončanje nezakonite prakse postavljanja državnih službenika na položajima bez konkursa (http://goo.gl/ZSMpyP). Čini se da ni takvi rokovi nisu bili dovoljni. Sudeći po pisanju lista "Danas", Vlada je samo tokom marta (kada ističe rok za postavljanje v.d.) razrešila više od 80 funkcionera u državnoj upravi i "prebacila" ih u status vršioca dužnosti. Tek predstoji raspisivanje konkursa.

"Danas" piše o ovoj temi pod naslovom "I Đurić i Blagojević u v.d. statusu":

Vlada Srbije je samo tokom marta razrešila više od 80 funkcionera u državnoj upravi i "prebacila" ih u status vršioca dužnosti, koji može trajati najduže šest meseci. Uvidom u kadrovska rešenja sa martovskih sednica vlade, Danas je došao do podatka da su u v.d. status postavljena 33 dosadašnja pomoćnika ministra, 23 pomoćnika direktora, 17 direktora službi, agencija i kancelarija, pet zamenika direktora, dva sekretara ministarstva i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Razlog tome je što niko od njih nije izabran na konkursu, iako je trebalo, te će se za njihova mesta u narednim mesecima raspisati konkursi.

Među onima koji su razrešeni i kojima je na istoj sednici vlade dodeljen v.d. status su i direktori Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Đurić i Marko Blagojević, koji, kako kažu za Danas, nemaju više informacija o tom procesu. 

Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički podseća za Danas da je stanje vršenja dužnosti uvedeno izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, pa se tako osobe koje treba da imaju status službenika postavljaju na način kao što se imenuju funkcioneri. 
"Vršioci dužnosti moraju da se imenuju sa ograničenim rokom od šest meseci, a za to vreme mora da bude izabran neko kroz službenički konkurs. U državnoj upravi to možda izgleda kao 'vedeizacija', ali je reč o sistemu napredovanja ka uređivanju sistema. To je sada prepoznato stanje i radi se na tome da se ti ljudi zamene. Prema statistikama, napredujemo u tom poslu", objašnjava Udovički.

Ministarka ukazuje da u ovom trenutku postoji veliki broj vršilaca dužnosti u javnom sektoru i da je to opravdano, jer je odraz napora da se odgovornije pristupi konkursima i nađu odgovarajući kadrovi za određene funkcije. Objašnjavajući zašto se do sada umesto konkursa pribegavalo političkim imenovanjima, ona kaže da je činjenica da, ako ne postavite ljude odmah i čisto politički, "pronalaženje onih koji su spremni da preuzmu odgovornost uz finansijsku žrtvu, koja se uglavnom pretpostavlja, nije lako".

Organizovanje konkursa za radna mesta u državnoj upravi je u nadležnosti Službe za upravljanje kadrovima, u kojoj se u petak pola sata pre isteka radnog vremena niko nije javljao na telefon. Kako je ranije najavljivano, rok do kojeg bi svi trebalo da prođu konkurse je bio mart, ali je on očigledno probijen. Na sajtu Službe za upravljanje kadrovima, koja trenutno nije potpuno dostupna jer rade na održavanju, objavljena tri aktuelna konkursa u organima državne uprave. Reč je dva pomoćniku direktora Uprave carina pri Ministarstvu finansija, direktoru Poreske uprave u istom ministarstvu i tri meteorologa u Ministarstvu privrede.

AUTOR: B. CVEJIĆ

Na sajtu Danasa: http://goo.gl/JBTAw