Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Novi nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23

Datum kreiranja: petak, 17 april 2015

nnenadicNa sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije je razmatran "predlog Akcionog plana za Poglavlje 23". Kako je bliže objašnjeno na samoj sednici, reč je u stvari o drugom nacrtu koji je dopunjen nakon dobijenih komentara (od domaće javnosti i iz Evropske komisije). Sednici su prisustvovali, pored narodnih poslanika, predstavnici Ministarstva pravde, kao i nekoliko nevladinih organizacija.

Predstavnik TS, Nemanja Nenadić, ukazao je ovom prilikom na slabosti prethodnih verzija nacrta Akcionog plana (na sajtu TS - "Komentari na drugi nacrt AP za poglavlje 23"), kao i neka poboljšanja do kojih je došlo u novoj. Unapređenja su primetna u pogledu određivanja nosilaca aktivnosti, kao i u pogledu preciziranja nekih od njih. Međutim, i dalje su ostale krupne slabosti koje se odnose na preduge rokove (npr. za izmenu Zakona o javnim nabavkama ili izmenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama), neprecizne pokazatelje uspešnosti sprovođenja mera i aktivnosti i pojedinih nerazrađenih preporuka iz skrining izveštaja. 
 

Šef Pregovaračke grupe za poglavlje 23 i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović objasnio je da je predloženi dokument još uvek u fazi konsultacija, kao i da će finalni tekst dokumenta biti upućen Narodnoj skupštini. 

 
Članovi Odbora su se, u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva pravde, interesovali za rokove otvaranja pregovaračkih poglavlja i druga pitanja u vezi sa metodologijom izrade Akcionog plana.