Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji u Srbiji u 2015. godini

Datum kreiranja: subota, 02 maj 2015

wpfTransparentnost Srbija analizirala je stanje u medijima u 2015. godini u okviru šireg istraživanja o antikorupcijskom potencijalu društva. To je nastavak istraživanja koje smo sproveli 2011. godine. Za te četiri godine registrovali smo napredak u pravnom okviru, ali i veoma loše stanje u primeni propisa, odnosno u praksi. Povodom Svetskog dana slobode medija prenosimo neke od ocena iz nacrta istraživanja.

 

Broj medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i raznovrsnom produkcijom u stalnom je opadanju, dok se istovremeno povećavao broj registrovanih medija. Uređivačke politike velikog broja glasila usklađene su sa političkim prioritetima vlasti ili centara moći. Veoma mali broj medija, koji su očuvali integritet i kredibilitet, uglavnom su na ivici egzistencije.

Prisutan je snažan politički i ekonomski uticaj i pritisak na medije, od strane vlasti i centara moći koji su povezani sa političarima. Autocenzura je dosegla neslućene nivoe, do te mere da većina medija samo prenosi izjave političara, ne postavljajući pitanja.

Na medije i novinare se vrši konstantan pritisak kroz optužbe ili aluzije da su “neprijatelji”, da rade u tuđem interesu, da su u sukobu sa interesom države i naroda. Ovo za posledicu ima minimiziranje kritike, kako bi mediji, odnosno novinari i urednici, time dokazali da su neutralni, a ne neprijatelji ili opozicionari.

Medijski zakoni koji su usvojeni 2014. godine predstavljaju napredak u pravnom okviru. Postavljen je  su osnov za ukidanje državnog vlasništva u medijima i za projektno finansiranje. I transparentnost je povećana usvajanjem novih propisa, koji su postavili pravila u vezi sa objavljivanjem podataka o vlasništvu nad medijima.

Izostavljena je, međutim, obaveza objavljivanja podataka o finansijerima (donatorima) medija i najznačajnijim oglašivačima. Preporuka da se ta odredba nađe u zakonu nalazila se u nacrtu Antikorupcijske strategije. U konačnoj verziji, koju je usvojila Vlada, ta preporuka je izmenjena i odnosi se samo na javne servise, ali je zanimljivo da je u engleskoj verziji  ostao prvobitni tekst.

Što se tiče odnosa prema korupciji, u medijima se može naći veoma malo tekstova ili priloga koji su rezultat istraživačkog rada novinara, bilo da su otkrili dokumente koji ukazuju na moguću korupciju ili da su preneli navode svedoka, žrtava ili učesnika u slučajevima korupcije.

O korupciji se, međutim, može naći ogroman broj priloga, ali su to u najvećem broju informacije o aktivnostima policije, tužilaštva ili Vlade, bez tragova analitičkog ili istraživačkog.pristupa.

Napomena: Transparentnost Srbija će kompletno istraživanje koje, pored medija, obuhvata analizu stanja i antikorupcijskog potencijala u još 15 segmenata društva, objaviti u drugoj polovini ove godine.