Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Strategija finansijskih istraga - nedovoljno detaljna i nedovoljno obuhvatna

Datum kreiranja: ponedeljak, 04 maj 2015
finansijske istrageNakon nacrta, Ministarstvo pravde je promovisalo i predlog Strategije finansijskih istraga (sada pod nazivom "Strategija istraga finansijskog kriminala") i najavilo skoro usvajanje ovog akta. 
 
Glavni nedostaci su ostali isti, kao i u prvom nacrtu. Pre svega, bez odgovora je ostalo pitanje koje smo postavili i u komentarima na prvu verziju i na javnoj raspravi - zbog čega se strategija donosi samo na dvogodišnji period (kraći od svih drugih strateških akata), pri čemu je prva od te dve godine, već uveliko u toku.
 
Ova verzija je bolja od prethodne utoliko što precizira pojmove koji se koriste, ali i u tom poslu je trebalo otići korak dalje. Tako se iz aktuelne verzije ne vidi jasno kako će biti podeljena nadležnost za sprovođenje istraga finansijskog kriminala nakon donošenja ove strategije i izmena zakona. U nekim delovima je takođe došlo do jezičkih poboljšanja (npr. sada se predviđa imenovanje "službenika za vezu", umesto "oficira").
 
Strategija inače predviđa uvođenje profesije "finansijskih forenzičara" i obuku o finansijskoj forenzici za zaposlene u tužilaštvima, policiji i drugim organima.
 
Za "udarne grupe" znamo da će im rukovodioti javni tužilac, da će članovi biti policijski službenici i službenici drugih državnih organa, da će biti pripremljena metodologija za njihovo formiranje i rad. Međutim, još uvek nema jasnog odgovora na pitanje o zakonskom osnovu za njihov rad, i sa tim u vezi, lanac odgovornosti i komandovanja.
 
Ova Strategija daje određene preporuke za javne tužioce. U pitanju su nesumnjivo korisne aktivnosti - da tužioci koriste javno dostupne informacije (internet i mediji) i da koriste javno dostupne nacionalne i međunarodne baze podataka za analizu. Problem je u tome što tužioci i sada mogu da koriste ove podatke, ali nemaju obavezu da to čine. Zbog toga, ako se želi veća proakivnost ali i odgovornost tužilaca, potrebno je uspostaviti zakonske obaveze vršenja određenih provera, ali i obezbediti realne uslove za takvo postupanje tužilaca (odgovarajući broj zamenika u najviše opterećenim tužilaštvima).