Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kupovina glasova

Datum kreiranja: petak, 15 maj 2015
korupcija"Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem" u Srbiji je krivično delo. To krivično delo je loše definisano, na šta smo bezbroj puta ukazali Ministarstvu pravde, a 14. maja 2015. smo ponovo uputili i konkretne predloge za poboljšanje, pošto je otvorena javna rasprava o nacrtu izmena Krivičnog zakonika. Ni ovaj put, iako su u poslednjih sedam godina (od kada smo takve predloge prvi put uputili Ministarstvu) takva izmena Krivičnog zakonika nije predložena.
 
U međuvremenu, tokom svakog izbornog procesa se objavljuju mnogobrojne optužbe, uglavnom od političkih stranaka, da njihovi protivnici podmićuju birače. Građani i sami ukazuju na to ali u poverljivom razgovoru. Javni tužioci su gonili u skorije vreme jedan takav slučaj - na novosadskim lokalnim izborima. "Večernje novosti" pišu o raznim modalitetima podmićivanja i kako ih je "teško dokazati". Između ostalog, navodi se da su stranke građanima, pogotovo u vreme predizborne kampanje, nudile pakete koji sadrže ručak, lekarske preglede, školski pribor, pa čak i hranu za stoku. A za ovo "podmićivanje", piše list, niko nije kažnjen. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije primetila neregularnosti u borbi za glasove, u toj je Novosotima rečeno da "zasad ne raspolažu dokazima na osnovu kojih bi se moglo pouzdano utvrditi da su humanitarne aktivnosti finansirane od strane političkog subjekta". Poslednja u nizu epizoda iz serijala "koliko košta glas" stigla je iz Velike Plane. Na snimku sa interneta vidi se kako osobe u majicama SNS po kućama razvoze koncentrat, navodno u zamenu za glas na izborima za MZ Veliko Orašje. Naprednjaci ovo zvanično nisu želeli da komentarišu, a samo su šturo rekli da im "sve namešta DS". Prošle godine naprednjake su optužili da su u Majdanpeku organizovali besplatne lekarske preglede i delili školski pribor. Stranke su međusobno "ratovale" oko toga ko je biračima nudio kobasice (Vrbas), naočare (Kovin), bežične telefone (Zemun), ulje, brašno, šećer (širom Vojvodine). LDP-u protivnici na teret stavljali da je u Kostolcu delila jaja i živinu. Bilo je i optužbi da su glasovi plaćani novcem, a 2012. pojavio se i snimak na kojem to navodno čine  predstavnici Romske demokratske stranke. Sistem kako najbolje "oprati ruke od žutice" patentirao je SNS, pa su delili tečni sapun. U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije za prvu polovinu 2014. piše da su partije "delile" besplatne lekarske preglede. U ovom periodu je zabeleženo da su SNS i SPS organizovali 84 zdravstvene kontrole: Za razliku od kampanja 2012. kad su se pregledi svodili na jednog lekara stetoskopom, vađenje krvi i merenje pritiska, tokom 2014. na nekim lokacijama organizovan je tim specijalista, pišu Novosti.

Možda je ovakve slučajeve teško dokazati, ali mora makar da se pokuša. Pošto je davanje mita biračima krivično delo, očigledno je da je reč o poslu koji je u nadležnosti javnog tužilaštva, institucije koja do sada nije pokazala inicijativu da ovakvih pojava više ne bude. Jedna mogućnost je ispitivanje slučajeva u kojima postoji sumnja (makar onih koji su bili pomenuti u medijima ili u izveštajima Agencije), a druga javni poziv svim licima koji imaju saznanja da je do podmićivanja došlo da to prijave i da budu zaštićeni.

Zanimljiv je poziv LSV za isključenje pokreta Dinara-Drina-Dunav iz vladajuće koalicije, jer su dvoje aktivista tog pokreta, koji su uz lidera Tomislava Bokana optuženi za kupovinu glasova na izborima 2012. godine, tužilaštvu podneli zahtev za sklapanje sporazuma o priznanju krivice. Naravno, odluka o isključenju iz koalicije, isključivo je politička. Međutim, ne bi morala to da bude. Bilo bi logično da odgovornost političkog subjekta za krivično delo (situacije kada je reč o organizovanom vršenju krivičnog dela, ne izolovanoj akciji pojedinca), nosi sa sobom i posledice političke prirode (npr. gubitak mandata), što trenutno nije moguće. Naravno, ovakve vrste sankcija su osetljiva stvar, zato što lako mogu biti predmet manipulacije usmerene protiv opozicionih partija.