Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Lepa vest o donaciji

Datum kreiranja: petak, 22 maj 2015

blic donacijaU novinama smo navikli da čitamo često o zloupotrebama sa donacijama. Zato raduje lepa vest o testamentu - donaciji za Institut za majku i dete. Iz vesti koju je objavio Blic se može zaključiti da sam Institut odlučuje o tome šta su prioriteti koji će biti finansirani od ovih milion kanadskih dolara. To će se izvršiti kroz javne nabavke, čim bude uneto u plan.

Zanimljivo je pitanje kako se došlo do baš tih prioriteta? Bilo bi logično da bolnice, kao i drugi budžetski korisnici, imaju spreman spisak svojih potreba. Pošto novca nikada nema dovoljno, normalno je da se za svaku godinu određuju prioriteti. Međutim, očigledno bi bilo korisno da i podaci o drugim nabavkama (koje su potrebne, ali nema dovoljno novca u budžetskoj godini da se izvrše) budu objavljeni. Takvo objavljivanje bi možda motivisalo još neke donatore da pomognu zdravstvene ustanove, bilo novčano, bilo kupovinom sredstava za rad.

Inače, kako je objavio Blic, pokojni bračni par Đuro i Ilinka Trifunović iz Kanade, testamentom su Institutu za majku i dete u Beogradu ostavili milion kanadskih dolara. Direktor te zdravstvene ustanove dr Radoje Simić za “Blic” kaže da je čin bračnog para Trifunović za poštovanje. "To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu". On kaže da je uplaćen prvi deo donacije u iznosu od 424.000 evra i da je već razmotreno u dogovoru sa članom porodice Trifunović iz Beograda šta su prioriteti i gde će novac biti uložen. "Plan je da se renovira treći sprat naše bolnice sa tri odeljenja na kojima se leče teški bolesnici sa retkim bolestima. Ta odeljenja će biti i opremljena. Rekonstruisaćemo tri laboratorije, za urođene poremećaje metabolizma, mikrobiologiju i patologiju".

Pored ostalog biće kupljen i aparat artroskop a plan je da se kupi i oprema za odeljenja intezivne nege.

Plan nabavke treba da odobri Upravni odbor Instituta za majku i dete.

"Sve će biti transparentno, Ići će sve preko javnih nabavki uz odobrenje Upravnog odbora i člana porodice Trifunović koji će imati potpuni uvid u sve što se bude radilo", kaže dr Radoje Simić.