Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izbor kandidata Poverenika i Ombudsmana

Datum kreiranja: četvrtak, 04 jun 2015
skero2Parlament, ni dva meseca nakon što su ombudsman Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić podneli predlog, nije izabrao sudiju u penziji Vidu Petrović Škero za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. 
 
Ombudsman i poverenik su zajednički predlog podneli 1. aprila, resorni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu u međuvremenu je održao šest sednica, ali se ovaj predlog nije našao na dnevnom redu. Da sve može mnogo brže i efikasnije svedoči postupanje skupštine sa predlogom Vlade Srbije za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Celokupna procedura je okončana za nedelju dana; predlog je stigao 13. marta, skupštinski odbor ga je razmatrao 18. marta, a parlament usvojio dva dana kasnije. 
 
Ovakav nejednak tretman kandidata i/ili predlagača kandidata izaziva podozrenje, pa nije čudno što su mediji nedavno postavili pitanje  da li je kandidatkinja "u nemilosti" poslanika vladajuće koalicije ili je problem što je jedan od predlagača ombudsman.
 
Predsednik Odbora za pravosuđe tada je izjavio da "nema instrukcija da se oteže" i najavio da će izbor doći na dnevni red za desetak dana. I tih desetak dana je u međuvremenu proteklo.
 
foto: www.mc.rs