Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Protivgradna zaštita - primer posledica odsustva javne rasprave

Datum kreiranja: subota, 13 jun 2015

protivgradnaPred Skupštinom su ponovo na dnevnom redu izmene "Zakona o ministarstvima". To je onaj akt kojim se uređuju nadležnosti organa državne uprave i koji se menja pre izbora svake nove vlade, manje zbog toga što se njihove politike razlikuju, a više zbog toga što bi članice koalicije ili ministri baš voleli da se bave nekim pitanjem.

Aktuelni predlog izmena je izgleda druge prirode. Predviđa se, valjda zbog toga što se ovog proleća već pokazalo da sistem ne funkcioniše, da se protivgradna zaštita vrati iz okrilja MUP u Hidrometeorološki zavod. Jedino što je iz obrazloženja jasno jeste da su svi saglasni (uključujući i MUP i RHMZ) da postojeći sistem ne valja i da je odluka iz 2011. (kada je taj posao poveren MUP) bila pogrešna. Nedostaje bilo kakvo obrazloženje: zašto je uopšte takva odluka bila doneta pre četiri godine; da li je odluka možda imala opravdanje pre četiri godine, ali se pokazalo da je zasnovana na pogrešnim procenama; šta su tada relevantne institucije isticale kao argument za promene?

A šta je glavni problem? Ni sada, ni 2011, niti bilo kada, nije bila omogućena javna rasprava o Zakonu o ministarstvima i njegovim izmenama. Da jeste, svakako da bi bilo manje nelogičnih i štetnih rešenja. Ako bi se zaista radila temeljna reforma i političkog sistema i javne uprave, onda bi uređivanje nadležnosti ministarstava prema potrebama efikasnog obavljanja zadataka a ne prema afinitetima ministara, trebalo da bude među prioritetima.