Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Obezbediti transparentnost donacija radi efikasnijeg prikupljanja pomoći za borbu protiv pandemije

Datum kreiranja: utorak, 21 april 2020

Transparentnost Srbija je uputila inicijativu Ministarstvu finansija[1] i Vladi za objavljivanje sveobuhvatnih podataka o pomoći koju su institucije Republike Srbije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprostavaljanje pandemiji COVID 19. Pri objavljivanju bi trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.

TS je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine. Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama[2].

Trenutno su na sajtu Ministarstva finansija[3]objavljene instrukcije za uplate domacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama, u novcu i robi. Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava.

Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore.

Inicijativa je upućena 14. aprila 2020, na adrese Ministarstva finansija Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kao i na adresu Vlade Srbije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Transparentnost Srbija

Beograd, 21.4.2020.

 

[1]https://www.transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/dopis_mfin_donacije.pdf

[2]https://www.srbija.gov.rs/specijal/216770

[3]https://www.mfin.gov.rs/aktivnosti/uplata-donacija-za-pomoc-u-borbi-protiv-covid-19/