Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Inicijativa za utvrđivanje ništavosti ugovora o Prokopu

Datum kreiranja: petak, 05 februar 2021

Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija uputili su Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ništavosti ugovora o izgradnji železničke stanice „ Prokop“, parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja. Ovaj ugovor, zaključen između Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i kompanije „Railway City Beograd”, protivan je propisima i kao takav mora biti poništen nakon odgovarajuće pravne procedure.

Za realizaciju ovog projekta Republička direkcija za imovinu je imala pravnu mogućnost da sprovede ili objedinjeni postupak javno-privatnog partnerstva, ukoliko su za to ispunjeni uslovi, ili više odvojenih postupaka koji su uređeni zakonima Republike Srbije - jedan za nabavku radova izgradnje železničke stanice i drugi za prodaju građevinskog zemljišta za izgradnju komercijalnih objekata.

Umesto toga, Republička direkcija za imovinu se opredelila za to da sprovede postupak koji nije uređen nijednim pravnim aktom i koji ne obezbeđuje adekvatan nivo transparentnosti, precizne kriterijume za odabir najpovoljnije ponude i mogućnost zaštite prava zainteresovanih partnera. Postupak koji u srpskom zakonodavstvu jednstavno ne postoji i nije moguć. Na ovu nezakonitost su propustili da ukažu predstavnici Vlade, Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda, Državnog pravobranilaštva i dva preduzeća u državnom vlasništvu, čiji su članovi učestvovali u postupku.

Zbog činjenice da je navedeni ugovor, koji je zaključen na osnovu nepostojeće, nezakonite procedure apsolutno ništav u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Transparentnost Srbija i Koalicija za nadzor javnih finansija pozivaju Republičko javno tužilaštvo da u okviru svojih ovlašćenja postupi po ovoj inicijativi i podnese tužbu za utvrđenje ništavosti zaključenog ugovora o zajedničkoj izgradnji zgrade železničke stanice „Beograd centar“ (Prokop), parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja.

Inicijativa na sajtu TS.

Inicijativa na sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija.

4. februar 2021.