Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Prvi zadaci parlamenta po oceni Transparentnosti Srbija

Datum kreiranja: ponedeljak, 16 jul 2012

Saopštenje za javnost

 

Prvi zadaci parlamenta po oceni Transparentnosti Srbija

Transparentnost – Srbija smatra da bi novi novi saziv Narodne skupštine trebalo da, odmah nakon izbora nove Vlade, obavi i najhitnije poslove koji nisu dovršeni u prošlom sazivu zbog toga što parlament nije radio tokom izborne kampanje.

Naša organizacija podseća da od 23. jula, jedna od najvažnijih institucija u državi – Zaštitnik građana (ombudsman) – ulazi u v.d. stanje, što je rizična situacija za svaki državni organ, a naročito za kontrolore uprave i zaštitnike ljudskih prava. Iako su poslaničke grupe dostavile predlog da se aktuelni ombudsman ponovo izabere, procedura nije sprovedena do kraja pa ocenjujemo da bi bilo nužno nastaviti je ili je po hitnom postupku ponovo sprovesti.

Drugi slučaj u kojem su rokovi za postupanje Narodne skupštine odavno prošli jeste razmatranje godišnjih izveštaja nezavisnih državnih organa (Državna revizorska institucija, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije, Agencija za borbu protiv korupcije), što je, po Poslovniku Narodne skupštine trebalo učiniti još u aprilu. Iz ovih izveštaja narodni poslanici bi mogli da saznaju, između ostalog, koji su gorući problemi u oblastima koje navedeni antikorupcijski organi „pokrivaju“, koje izmene propisa su prioritetne i na koja pitanja treba posebno da obrate pažnju kada budu nadzirali rad Vlade.

Stoga Transparentnost Srbija smatra da bi brzim stavljanjem ovih izveštaja na dnevni red novi saziv parlamenta poslao jasan signal da ceni rad nezavisnih državnih organa i da namerava da ozbiljno shvati svoju Ustavom definisanu ulogu nadzora nad radom izvršne vlasti.

 

Transparentnost – Srbija

 

Beograd, 16. jul 2012.