Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Saopštenje za javnost

Datum kreiranja: sreda, 15 jun 2011

Novi zakon o finansiranju partija - nova demokratska šansa

 

 

Transparentnost – Srbija pozdravlja usvajanje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Smatramo da će mnoga rešenja koja su njime usvojena omogućiti efikasniju kontrolu finansiranja političkih partija. Predugo čekanje da se pojedine odredbe ZFPS (2003) izmene dovelo je do toga da mnogi prekršaji ostanu nekažnjeni i da se među građanima pojača nepoverenje kako prema političkim strankama i prema državnim institucijama. Povrh toga državni organi nisu koristili mnoge valjane odredbe tog Zakona i sankcionisali partije za njihovo kršenje. Veliko interesovanje stranaka u Skupštini za ovaj Zakon - koje se ogleda i u brojnim podnetim amandmanima - daje nam argumente za pretpostavku da će ovog puta zakonske obaveze, ograničenja i zabrane biti ozbiljno shvaćene i sprovedene od strane nadležnih državnih organa.

 

Prvi veliki test, kako za političke stranke i njihove donatore, tako i za Agenciju za borbu protiv korupcije - koja je zadužena da utvrđuje tačnost i potpunost finansijskih izveštaja - biće izborna kampanja početkom 2012, kao i razmatranje tekućih slučajeva kršenja propisa o redovnom finansiranju tokom 2011. Transparentnost – Srbija očekuje da u borbi protiv nelegalnog finansiranja partija i drugi državni organi obave značajan deo posla, npr. Republička radiodifuzna agencija treba da proverava da li su TV i radio stanice omogućile svim strankama oglašavanje pod istim tehničkim i finansijskim uslovima, a javno tužilaštvo da pomno prati svaki glas o zloupotrebi javnih resursa u svrhe finansiranja stranaka i izborne kampanje i da, kada prikupi podatke o tome, ažurno pokreće optužnice.

 

Veliki značaj koji je promeni ovog Zakona s pravom dala Evropska komisija u svojim izveštajima, očigledno je predstavljao snažan podsticaj da se u proces reforme tog Zakona uopšte i uđe. Transparentnost - Srbija žali što do toga nije došlo odmah nakon što je domaća stručna javnost ukazala na njegove krupne nedostatke. Istovremeno očekujemo da će  primena novog Zakona biti pomno praćena, kao bitan preduslov za uspešnu borbu protiv korupcije, ostvarenje demokratskih principa i evropsku budućnost Srbije.

 

 

Transparentnost – Srbija

 

Beograd, 14. jun 2011.