Business Joomla Themes by Justhost Reviews

TS predstavila istraživanje o javnosti rada Vlade Srbije

Datum kreiranja: ponedeljak, 23 septembar 2013
Transparentnost Srbija predstavila je danas istraživanje o javnosti rada Vlade Srbije, koje je sprovedeno uz podršku fondacije "Konrad Adenauer".

Transparentnost Srbija je u prethodnih sedam meseci analizirala javnost rada Vlade Srbije i drugih institucija nad kojima Vlada vrši nadzor, odnosno kako je u praksi primenjen taj javno proklamovani antikorupcijski cilj. Iako predstavnici Vlade Srbije u javnim nastupima naglašavaju značaj borbe protiv korupcije i redovno ukazuju na rezultate represivnog delovanja policije i tužilaštva  u toj oblasti,  ne čine dovoljno u oblasti sprečavanja korupcije, odnosno na uspostavljanju i primeni preventivnih mehanizama. U proteklih godinu dana su načinjene neke pozitivne promene na normativnom nivou – nova antikorupcijska strategija i akcioni plan, izmene Poslovnika Vlade, novi zakoni o javnim nabavkama i javnim preduzećima. Međutim, i u tim i u mnogim drugim propisima još uvek postoji mnogo „zakonskih rupa“ koje ostavljaju prostor za razvoj korupcije. Još lošije je stanje u primeni propisa.

Jedno od najvažnijih antikorupcijskih načela, i jedan od najpouzdanijih mehanizama za sprečavanje korupcije – javnost rada - posebno je zanemaren. I pored obećanja, datog još u koalicionom sporazumu, aktuelna Vlada je nastavila lošu praksu prethodnika u oblastima kao što su neobjavljivanje sporazuma i ugovora koje potpisuje, tajnosti sednica, neobjavljivanja važnih zaključaka, postavljanja na položaje bez konkursa i neoglašavanja javnih rasprava. U primeni Zakona o javnim preduzećima, koji je trebalo da donese obećanu profesionalizaciju i depolitizaciju JP, Vlada nije ispunila preuzete obaveze. Iako transparentnost zauzima bitno mesto i u antikorupcijskoj strategiji i u ekspozeu premijera, konkretni mehanizmi za postizanje ovog cilja nisu dovoljno razvijeni.

TS je u okviru projekta pratila javnost rada u sledećim oblastima:

-         Primena antikorupcijskih odredbi Zakona o javnim preduzećima

-         Transparentnost budžetskog sistema

-         Da li je novi Zakon o javnim nabavkama doveo do povećanja transparentnosti u toj oblasti

-         Javne rasprave o propisima

-         Imenovanje i postavljenja službenika na položaju

-         Informatori  o radu

-          Javnost sporazuma sa investitorima i investicionih odluka Vlade

 

23.09.2013.

 

Detaljnije u izveštajima u prilogu: