Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministar privrede izmišlja tuđe zloupotrebe

Datum kreiranja: petak, 16 oktobar 2015

Transparentnost – Srbija (deo mreže Transparency International) ukazuje da je ministar privrede, Željko Sertić, u pokušaju da opravda višestruko kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, otišao korak dalje u jučerašnjem intervjuu RTV (emisija „Prav ugao“).

On je direktno optužio našu organizaciju da će „zloupotrebiti“ ugovor o upravljanju smederevskom železarom. Da bi optužba bila teža, ministar Sertić je naveo i da bi objavljivanje ugovora moglo da „ugrozi ... ne 5000 zaposlenih u Smederevu nego 15000 indirektno zaposlenih a nesagledive štete po pitanju poverenja investitora u Srbiju“. Smatramo da je ministar na ovaj način sopstveno kršenje zakona, koje može imati i karakter zloupotrebe službenog položaja pokušao da opravda izmišljajući tuđe zloupotrebe.

Stvar je jednostavna: ako postoje neki podaci iz ugovora o upravljanju smederevskom železarom za koje postoji valjan pravni osnov i razlozi da se ne objave, onda je Ministarstvo trebalo da upravo te podatke i zaštiti, a ostatak ugovora da objavi, ne čekajući da bilo ko uputi zahtev za pristup informacijama. Ministarstvo kojim gospodin Sertić rukovodi, po oceni naše organizacije, jedini je krivac zbog toga što u ovom ugovoru koji se odnosi na raspolaganje državnom imovinom, nije odvojeno ono što je javno od onog poverljivog.

To je moglo biti učinjeno kada je ugovor potpisivan, kada je Ministarstvo dobilo zahtev za pristup informacijama, ili makar u postupku rešavanja po žalbi. Ministar Sertić se opredelio za drugačiji put – da istrajava na tajnosti svakog slova u ugovoru, čije je potpisivanje uz predstavljanje brojnih detalja promovisano na konferenciji za štampu (!), da se poziva na zaključak predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, kao navodnu prepreku za objavljivanje, i nakon što je nedvosmisleno utvrđeno da se mora primeniti Zakon o pristupu informacijama, ili na navodna, nikad citirana, „evropska pravila“. Takvim postupcima, upravo je Ministarstvo privrede stavilo pod sumnju ovaj ugovor i stvorilo opasnost da usled toga nastupi neka šteta za Železaru ili državu Srbiju.

 

Transparentnost – Srbija

Beograd, 16. oktobar 2015.