Business Joomla Themes by Justhost Reviews

DVE BALERINE I JEDNOG REŽAKA NA TENDER

image

“Osobe koje učestvuju na tenderu treba da budu prijatne spoljašnjosti,  da imaju u ličnom vlasništvu tamno odelo, belu košulju i crnu leptir mašnu. Poželjno je, ali nije od presudne važnosti, da poseduju svoju ličnu dirigentsku palicu (prutić ili motkicu slične dužine i obima). Zainteresovani moraju dostaviti potvrdu dva svedoka da imaju iskustva u vezivanju pertli na tamnim cipelama (ponude nosilaca mokasina se neće uvažiti).”

image

Ovakvog dirigenta tražio je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, a sarkastični tender objavio je na svom Tviter nalogu u znak protesta protiv primene Zakona o javnim nabavkama u oblasti kulture.

Nemogućnost institucija kulture da sprovode ovaj Zakon naveden je i kao jedan od povoda za protest umetnika koji je održan na Trgu Republike pre samo nekoliko dana pod sloganom “Stop uništavanju kulure”.

Novi Zakon je, isto kao i prethodni, potvrdio da ustanove kulture, kao i ostali budžetski korisnici imaju status naručilaca i stoga su u obavezi da sprovode javne nabavke.

Neposredno pre nego što je novi Zakon stupio na snagu,  Jugoslovensko dramsko pozorište obratilo se Upravi za javne nabavke tražeći  izuzimanje ove institucije i drugih ustanova kulture od primene Zakona navodeći da je “sve što se nabavlja za produkciju repromaterijal  koji se ugrađuje u osnovni proizvod koji se dalje prodaje na tržištu, a to je predstava”.

Uprava se oglasila pozitivnim mišljenjem u vezi sa ovom inicijativom i objavila pod kojim uslovima ustanove kulture mogu biti oslobođene ove zakonske obaveze.

“Na osnovu svega izloženog proizilazi da pozorište kao naručilac može bez primene Zakona o javnim nabavkama, na osnovu člana 7. stav 1. tačka 6), da nabavi dobra (radi pružanja usluga, odnosno u neposrednoj vezi sa prikazivanjem pozorišne predstave – npr. materijal za izradu scenografije) i usluge (usluga određenog autora – angažovanje reditelja, glumaca, kompozitora, scenografa…) ako su ta dobra, odnosno usluge namenjeni daljem pružanju usluga (prikazivanje pozorišne predstave) na tržištu (da na određenom geografskom području postoji tržišna konkurencija, odnosno više subjekata kulture koji uz naknadu prikazuju pozorišne predstave)”.

Ovo izuzeće odnosi se isključivo na institucije koje na tržištu nastupaju konkurentno, tj. prodaju svoj “proizvod”. Organizatori besplatnih manifestacija obavezni su da raspisuju tendere za nabavke pevača, glumaca, predstava, orkestara ili bendova.

Zakon ima rešenje i za nabavku određenih umetnika i izvođača i za takve slučajeve predviđen je pregovarački postupak u kojem naručilac neposredno pregovara samo sa jednim ili sa više ponuđača.

Tako je Turistička organizacija Leskovca za manifestaciju “Leskovačko leto” tokom jula raspisala 16 tendera za “učesnike predstava”, balerine, pevača Borisa Režaka, pop grupu “Denis napast”, pantomimičara, džez kvartet, duvački orkestar. U nedostatku „Grin Deja“ TO Leskovac opredelila se za po zvuku srodnu grupu „Cepeni ćunci“ (nije slovna greška) a izbor opravdava i reportoar u kome se našla obrada pesme “I fought the law“.

Očigledno je da se primenom Zakona o javnim nabavkama može pribaviti svako dobro ili usluga. Na osnovu “umetničkih razloga” lokalne samouprave će za buduće novogodišnje proslave raspisivati tendere za Cecu, Jecu i Seku, a možda i za kompletnu ekipu “Kursadžija”.

Bojana Pavlović

Milica Jović

Maša Lujić

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Mladi novinari u borbi protiv korupcije koji preko Agencije za borbu protiv korupcije finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Mišljenje i stavovi u ovom članku ne moraju neophodno predstavljati mišljenja i stavove Agencije za borbu protiv korupcije i UNDP-a.

imageimage