Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Predstavljena studija Sistem društvenog integriteta Srbija 2023

nis konf 1Stvari koje su organizacije civilnog društva u prethodnom periodu pisale i preporučivale državni organi u mnogim slučajevima nisu primenili, i one su se posle vraćale preko Brisela, Strazbura i Vašingtona, u istom ili sličnom obliku, upozorio je programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

On je, na predstavljanju nalaza istraživanja „Sistem društvenog integriteta, Srbija 2023“, istakao da postoje naznake da će se stvari menjati i da se nada da će ono što predlažu organizacije civilnog društva biti blagovremeno razmotrene, da ne bi to dolazilo iz inostranstva.

Nenadić je ukazao da je Skupština slaba tačka, jer se usvajaju neadekvatni zakoni, a problem je i u nezavisnim institucijama, jer njima „čak i kad se trude da rader što je najbolje moguće, što nije slučaj“, izostaje podrška parlamenta.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Beogradu Plamena Halačeva rekla je da nova vlada Srbije mora da omogući efikasan rad Tužilaštva u borbi protiv korupcije, što zahteva zajedničke napore svih, a da je u svemu ključna uloga civilnog društva.

Regionalna koordinatorka Transparensi internešnal za Istočnu i Jugoistočnu Evropu Lidija Prokić ocenila je da zabrinjava ponašanje država u tom regionu, uključujući i Tursku, kad je reč o pravosuđu i zakonodavnoj ulozi parlamenta.

Kako je istakla, jedini napredak postoji u Albaniji, koja je procesuirala slučajeve korupcije na visokom, državnom nivou, ali da te vrste napretka nema u ostalim državama regiona.

„U svim zemljama su parlamenti pod snažnim uticajem vlasti i političkih partija. Zakoni često sadrže nedostatke koji omogućuju da se korupcija odvija i dalje. Nedostatak je i nadzor parlamenta nad izvršnom vlasti. To se odnosi i na institucije koje imaju nadzornu ulogu“, ukazala je Prokić.

Ministarka za evropske integracije u tehničkoj Vladi Tanja Miščević rekla je da je, umesto velikih reči, potrebna opredeljenost za borbu protiv korupcije, „kako operativno možemo iskoristiti taj novi momentum da unapredimo i iskoristimo ove prepreke“.

„Mi smo završili reformsku agendu i u procesu smo konsultacija sa Evropskom komisijom oko njenog izgleda“, navela je ona.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravde Bojana Šćepanović rekla je da je suzbijanje korupcije preduslov za očuvanje društvenog inegriteta, pa time posledično i za stvaranje demokratskog društva, u kome će, pre svega, građani imati poverenje u demokratske insitucije, uz puno poštovanje demokratskih vrednosti, vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U diskusiji o preporukama, koju je moderirala Zlata Đorđević, učestvovali su Radmila Vasić, Zoran Stojiljković, Božo Drašković, Miroslav Milićević, Saša Đorđević, Bojan Elek i Robert Sepi.

Preuzmite studiju sa sajta TS:

- na srpskom jeziku

- na engleskom jeziku

nis konf 2