Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Indeks davalaca mita TI za 2011

Transparentnost Srbija obavestava javnost da je Transparency International juče objavio rezultate istraživanja Indeks davalaca mita (BPI) - o tzv. "aktivnom podmićivanju". Indeks davalaca mita ukazuje na percepciju o tome da li će firme koje potiču iz neke od vodećih zemalja izvoznica podmićivati zarad dobijanja poslova u inostranstvu. Osnov za istraživanje su intervjui sa preko 3000 poslovnih ljudi iz raznih razvijenih i zemalja u razvoju. BPI je svojevremeno osmišljen kao reakcija na sumnje da je drugo, daleko poznatije rangiranje zemalja koje vrši Transparency International (Indeks percepcije korupcije - CPI) pristrasno. Naime, sumnja se da to istraživanje prikazuje u lošem svetlu zemlje čiji javni službenici primaju mito, zanemarujući pri tom činjenicu da korupcije ne bi moglo biti ukoliko ne bi postojala druga strana – privrednici koji daju mito za dobijanje poslova, a koji obično dolaze iz ekonomski razvijenijih država.

 

 

 

Budući da firme iz Srbije, na žalost, nemaju značajnu ulogu u svetskom izvozu, naša zemlja nije rangirana u ovom istraživanju. Međutim, bez obzira na to, podaci iz BPI i nama mogu biti zanimljivi, budući da se na listi nalaze države iz kojih i u Srbiju dolaze strani ulagači radi poslovanja na našem tržištu, bilo da to čine neposredno ili uz podršku matičnih država, a među njima se nalaze, između ostalog i firme iz Belgije, Kanade, Kine (posebno su dati podaci za Hong Kong i Tajvan), Nemačke, Indije, Italije, Japana, Holandije, Rusije, Singapura, Južne Koreje, Španije, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, SAD i drugih.

 

 

 

Jednako su zanimljivi i podaci o tome u kojim privrednim granama je korupcija najverovatnija, a među ponuđenim odgovorima su, između ostalog, sektor nabavke oružja i municije, bankarstvo i finansije, saobraćaj, poljoprivreda, informacione tehnologije, rudarstvo, nafta i gas, farmaceutska industrija, javni radovi, nekretnine, telekomunikacije i energetska postojenja. Iako podaci iz BPI svakako ne predstavljaju dokaz za korupciju u bilo kojem konkretnom poslu, oni svakako mogu da budu i nama koristan pokazatelj, na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom osmišljavanja mera za sprečavanje korupcije do koje dolazi u međunarodnim poslovnim transakcijama. U tom smislu, naročito je važno držati pod prismotrom transakcije u onim granama u kojima je utvrđeno da je mogućnost nastanka korupcije najveća, ali i transakcije sa firmama iz država koje nemaju delotvornu regulativu protiv podmićivanja u inostranstvu ili ta pravila u praksi ne primenjuju.

 

 

 

Ovogodišnji rezultati pokazuju da je najveća korupcije percipirana u sledećim oblastima:

 

 

  • Javni radovi i izgradnja – 5.3
  • Komunalne delatnosti – 6.1
  • Zemljište, nekretnine, pravne i poslovne usluge – 6.1
  • Nafta i gas – 6.2
  • Rudarstvo – 6.3
  • Sistemi za proizvodnju i prenos energije – 6.4.
  • Farmaceutska industrija i zdravstvena zaštita – 6.4

 

 

Kad je reč o državama, odnosno firmama koje potiču iz pojedinih država najlošije su ocenjene Rusija (6.1), Kina (6.5), Meksiko (7.0) i Indonezija (7.1), a najbolje Holandija i Švajcarska (8.8), zatim Belgija (8.7), Nemačka i Japan (8.6).

 

 

 

Detaljnije informacije o istraživanju mogu se preuzeti sa veb – stranice Transparency International, www.transparency.org

 

 

 

Transparentnost – Srbija

 

 

 

Beograd, 3. novembar 2011.