Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Koalicija prEUgovor organizuje predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Vreme: sreda, 18. maj 2022, 11:00-12:30

Mesto: Prostor Miljenko Dereta, Dobračina 55, Beograd

Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm –  nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Izveštajni period, od novembra 2021. do aprila 2022, obeležili su referendum o promeni Ustava i opšti izbori sa pratećim kampanjama. Zakonska rešenja koja regulišu ove oblasti opet su prekrajana u poslednji čas, a problem funkcionerske kampanje i dalje nije rešen. Reakcije nadležnih organa na masovne proteste građana, odbranu murala osuđenom ratnom zločincu u centru Beograda i otkrivanje radne eksploatacije vijetnamskih radnika u Zrenjaninu sa elementima trgovine ljudima, izazvale su zabrinutost u zemlji i inostranstvu. Katastrofalne posledice vedeizacije javnih preduzeća u decembru su postale belodane. Aktuelnu krizu izazvanu epidemijom COVID-19 krajem februara zamenila je nova - ruska invazija na Ukrajinu. Ova kriza značajno utiče na politiku proširenja EU i položaj Srbije, koja je u decembru nakon dvogodišnjeg zastoja najzad otkočila pregovore otvaranjem IV klastera, a u Poglavlju 24 otvara izazove suočavanja sa novim izbegličkim talasom.

U susret novom non-pejperu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24, koalicija prEUgovor u fokus konferencije stavlja ove teme, o kojima će govoriti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Jasmina Krunić, ASTRA
  • Gordana Grujičić, Grupa 484

Diskusiju moderira: Nikola BurazerEuropean Western Balkans

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Molimo Vas da svoje prisustvo na konferenciji potvrdite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 17. maja do kraja radnog dana.

Ukoliko želite da pratite konferenciju putem Zoom aplikacije, registrujte se ovde.

 

Konferencija je deo dva projekta koje sprovodi koalicija prEUgovor: 

„PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije“ čije sprovođenje su omogućili Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD, i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti koji finansira Evropska unija.

     

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.