Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izveštaj Kancelarije za javne nabavke pred poslanicima

Datum kreiranja: utorak, 11 oktobar 2022
skupstinaOdbor za finansije Narodne skupštine razmatra „Godišnji izveštaj o sprovedenom monitoringu“, koji podnosi Kancelarija za javne nabavke. To je odlična prilika da Odbor razmotri da li su pitanja koja je istakla DRI kao problematična u oblasti javnih nabavki bila u dovoljnoj meri praćena od strane Kancelarije i da formuliše zaključak koji bi obezbedio obuhvatniju kontrolu postupaka javnih nabavki.
 
U svom dopisu Odboru od 19. septembra 2022. Transparentnost Srbija je predložila da Odbor, odnosno Narodna skupština, kroz zaključak ukažu Kancelariji za javne nabavke na to na koji način bi monitoring i prikaz podataka o monitoringu trebalo unaprediti, tako da se ostvare veće koristi od ove aktivnosti.
 
U tom smislu, ukazujemo na nekoliko osnovnih problema:
a) broj postupaka javnih nabavki koji su predmet monitoringa i dalje je veoma mali u odnosu na ukupan broj postupaka nabavki, usled čega postoji realna opasnost da mnoge nepravilnosti ostanu van uvida nadležnih državnih organa;
b) Kancelarija za javne nabavke ne objavljuje izveštaj na svojoj internet prezentaciji, a Narodnoj skupštini ga dostavlja u obliku skeniranog dokumenta koji se ne može pretraživati ni kopirati i
v) nalazi monitoringa se objavljuju samo u godišnjem izveštaju, a ne i odmah nakon što bude sproveden za određeni postupak javne nabavke.
Pored toga, sam Izveštaj o monitoringu ne sadrži preporuke za unapređenje pravnog okvira ili druge mere koje bi mogle da obezbede potpunije poštovanje Zakona o javnim nabavkama.
 
Usled tih nedostataka Narodna skupština ima na raspolaganju ograničeni obim informacija kada razmatra ovaj izveštaj.
 
Najzad, imajući u vidu da je od početka primene Zakona o javnim nabavkama prošlo dovoljno vremena da bi se sagledala postignuća i nedostaci, činjenicu da će od 1. januara 2023. biti uspostavljen novi sistem nadzora nad izvršenjem ugovora o javnim nabavkama, kao i pripremu novih planskih dokumenata za borbu protiv korupcije, Transparentnost smatra da bi povodom ovog izveštaja i drugih povezanih pitanja Odbor trebalo da organizuje javno slušanje, na kojem bi pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici svih državni organa koji imaju ulogu u primeni Zakona o javnim nabavkama, kao i predstavnici drugih institucija i organizacija (asocijacije privrednika, udruženja koja prate sprovođenje postupaka javnih nabavki i akademske zajednice).