Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Poziv pacijentima da prijave korupciju

Datum kreiranja: nedelja, 23 oktobar 2022

bor bolnica korupcijaJedna dobra vest u vezi sa borbom protiv korupcije stiže iz Bora. Nova v.d. direktorka Opšte bolnice u Boru dr Ana Golubović Spasojević, pozvala je pacijente da prijave slučajeve mita i korupcije u toj ustanovi. Ona je podsetila da je neophodna prijava krivičnog dela pre nego što ono bude otkriveno, ali i da se krivičnim delom smatra i svako lažno prijavljivanje koruptivnih radnji.

U saopštenju koje je dostavila medijima, ali koje je i sama postavila na oglasnoj tabli bolnice na čijem je čelu nekoliko meseci, ona je nabrojala sve vidove korupcije u zdravstvu, i navela da, ukoliko su pacijenti prilikom korišćenja usluga bolnice uočili etički i profesionalno neprihvatljive postupke u radu, prijave mogu podneti Republičkoj zdravstvenoj inspekciji, Agenciji za borbu protiv korupcije, Zaštitniku prava pacijenata i direktoru Opšte bolnice.

Ovaj potez zaslužuje pohvalu iz nekoliko razloga. Objavljivanje obaveštenja u kojem se navode razni mogući oblici korupcije može da deluje preventivno da do nje ne uopšte ne dođe ili da takvi slučajevi budu prijavljeni. Jednako je važno to što je ova inicijativa direktorke promovisana i u lokalnom mediju, tako da će za nju saznati i oni korisnici usluga koji ne obrate pažnju na oglasnu tablu. Na taj način je poslata poruka i zaposlenima da se korupcija neće tolerisati, ali je ujedno i smanjen pritisak na njih u slučajevima kada sami korisnici usluga bolnice pokušavaju da putem korupcije ostvare neku uslugu na koju nemaju pravo.

Bilo bi dobro kada bi i druge ustanove i institucije u Boru, ali i u drugim gradovima, sledile ovaj primer.

Kada je reč o samom obaveštenju, u njemu je trebalo pomenuti još dve stvari – da se krivična prijava može podneti posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva (u slučaju Bora, nadležno je VJT u Nišu), i da se na zaposlene u bolnici kao i na pacijente primenjuje Zakona o zaštiti uzbunjivača.