Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Veća transparentnost izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije

Datum kreiranja: ponedeljak, 07 novembar 2022

ASK logoTransparentnost Srbija pozvala je Pravosudnu akademiju da omogući veću transparentnost pri izboru kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Konkurs za izbor direktora objavljen je 26. oktobra na sajtu Pravosudne akademije, ali se iz objavljenih informacija ne vidi da li je obrazovana Komisija za izbor direktora i Žalbena komisija.

TS je predložila da Pravosudna akademija objavi odluku o obrazovanju ove dve komisije, u okviru informacija o konkursu. Takođe, pozvala ju je da nakon sprovedenog testiranja objavi i pitanja na koja su kandidati odgovarali, sa tačnim rezultatima, kako bi stručna javnost mogla da stekne uvid u to u kojoj meri je kroz testiranje bila obezbeđena provera stručnosti kandidata.

TS je ukazala da važećim aktima nije u dovoljnoj meri uređen deo testa koji se odnosi na predstavljanje programa rada kandidata, koji se dostavljaju u pismenom i predstavljaju u usmenom obliku Komisiji.  S obzirom na to da nije reč o informacijama koje su poverljive prirode a postoji snažan interes javnosti da se uvidom u te podatke upozna sa kvalitetom programa, ali i načinom na koji je Komisija razmatrala te programe, TS je predložila da se u tom delu obezbedi javnost konkursa.

Pravosudna akdemija bi to mogl ada učini tako što će: a) objaviti sve dostavljene programe u pisanom obliku na svojoj veb-prezentaciji; i tako što će b) omogućiti prenos usmenog predstavljanja programa kandidata putem video linka i/ili v) omogućiti prisustvo zainteresovanih predstavnika javnosti tom delu testa i objaviti video i audio snimak ili transkript predstavljanja programa.

Ceo dopis Pravosudnoj akademiji dostupan je na sajtu TS.