Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Postupci spornog finansiranja SNS-a godinama tapkaju u mestu

Datum kreiranja: petak, 20 januar 2023
cins sns sudCINS istražuje zašto postupci u kojima se sumnja na zloupotrebu prilikom finansiranja Srpske napredne stranke godinama ostaju nerešeni.

Pre punih pet godina Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na poklon prostorije na Novom Beogradu vredne oko 1,3 miliona evra. Iako ova donacija u mnogome prevazilazi limit dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, do danas niko nije odgovarao.

Agencija za sprečavanje korupcije već godinama ne podnosi prekršajnu prijavu, a poslednji put u junu prošle godine su nam odgovorili da su provere i dalje u toku. Da slučaj ne bi zastareo, Agencija je morala da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnese u roku od pet godina od prekršaja, što je isteklo u decembru 2022. godine.

Iako nam iz Agencije nisu odgovorili da li su ispoštovali rok, iz Prekršajnog suda u Beogradu kažu da im ovaj zahtev do danas nije stigao.

 „Ne vidim neki razlog koji bi mogao da opravda propust Agencije da pokrene prekršajni postupak u ovako dugom roku“, objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Da je prekršaj potvrđen na sudu, Srpska napredna stranka bi morala da vrati ovaj poklon.

 „Prema Zakonu je postojala obaveza stranke da vrati ono što premašuje vrednost dozvoljenog davanja, a ukoliko stranka to ne učini, ta sredstva bi morala da budu oduzeta“, objasnio je Nenadić.

Međutim, praksa pokazuje da čak i kad slučajevi mogućih zloupotreba u finanasiranju vladajuće stranke završe na sudu, oni se godinama ne rešavaju.

U jedanaest postupaka koji su protiv SNS-a pokrenuti pred Prekršajnim sudom u Beogradu u periodu od 2016. do 2022. godine, do danas nije doneta nijedna pravnosnažna presuda.

Jedan od razloga za ovo je što se advokat SNS-a Dragan Ivanović i Dušica Nikolić koja je zadužena za finansije u stranci, retko pojavljuju na ročištima. Advokat Ivanović je svoje nedolaske na sud pravdao time da ima poslovne ili porodične obaveze u Crnoj Gori, da slavi slavu, da je na Kopaoničkoj školi prirodnog prava ili da istog dana ima zakazano ročište u drugom sudu. Sa druge strane, Dušica se često pravdala zdravstvenim problemima, a u nekim slučajevima kada je sud zahtevao od policije da je dovede, oni je na adresi nisu nalazili.

Tako, recimo, kada se protiv SNS-a vodio postupak zbog sumnje da nisu prijavili sav novac kojim je plaćena organizacija posete Rudolfa Đulijanija, o čemu je CINS već pisao, sud više od pet godina nije uspevao da sasluša okrivljene. Advokat se takođe nije pojavljivao pod različitim izgovorima. Na kraju je slučaj zastareo.

Advokat SNS-a Dragan Ivanović rekao je za CINS da nije imao nikakvih zlih namera.

„To je stvar izbora, mog posla, drugog angažmana, i tako dalje. Imao sam i zdravstvenih problema, to je posledica toga“, rekao je Ivanović.

U jednom od dva slučaja u kome je sud doneo prvostepnu presudu, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je presudu poništio jer nije ispitan okrivljeni.

Tako je bilo u slučaju koji se protiv SNS-a vodio zbog nedozvoljenog doniranja računarske opreme Školskoj upravi Nišavskog okruga. Dušica Nikolić u ovom postupku nije mogla da bude saslušana jer se pet godine nije odazivala na pozive suda.

U izjavi za CINS, Ivanović kaže da je Dušica skoro nepokretna i da je to razlog njenog nepojavljivanja na sudu. Ipak, ona je i dalje zakonska zastupnica stranke.

„Njoj je glava čista, radi od kuće“, objasnio je Ivanović.

Ipak, advokat Ivan Ninić kaže da je Dušica Nikolić mogla da da pisanu odbranu koja ima isti značaj kao saslušanje. Takođe, ukoliko se ona ne odazove na pozive suda mogla je da usledi naredba za dovođenje. Ukoliko je ni tada policija ne bi pronašla na adresi, Ninić objašnjava da je sud mogao da raspiše poternicu.

Ninić sve vidi kao njihovu strategiju.

„Njihova strategija je da kroz izigravanje procedura odugovlače donošenje presude ne bi li nastupila apsolutna zastara“.

CINS, Ivana Milosavljević

CINS je ranije pisao kako su prolazili slučajevi u kojima je Agencija, zbog sumnji na zloupotrebe pirlikom finansiranja SNS-a, podnosila izveštaje tužlaštvima. Tekst pročitajte OVDE.