Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Promena pravne forme ili još jedna neuspela reforma javnih preduzeća?

Datum kreiranja: sreda, 31 maj 2023

nn insajder zojp„Srbijagas“, „Jugoimport“, „Putevi Srbije“, nacionalni parkovi…to su samo neka javna preduzeća koja će postati akcionarsko ili društvo sa ograničenom odgovornošću, ukoliko Skupština usvoji predloženi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ističe da ovo nije prvi pokušaj da se kroz nove zakone traži rešenje za probleme javnih preduzeća.

„Sada se ta odgovornost izmešta donekle na nivo pojedinih ministarstava, međutim nema nijednog uverljivog razloga zbog kojeg bi trebalo da verujemo da će sada neki ključni problemi biti rešeni. Dakle, kada je reč o recimo tim privremenim direktorima javnih preduzeća, ta mogućnost i dalje će postojati i u principu će zavisiti od tih ljudi koji su postavljeni od strane ministarstva energetike ili privrede i od njih će zavisiti u kojoj meri će  biti realizovani konkursi za direktore, koji su bili predviđeni zakonima još od 2012. godine, a nikada nisu do kraja realizovani“, objašnjava Nenadić.

Javna rasprava o izmenama zakona trajala je samo 14 radnih dana, a izveštaj o raspravi nije dostupan na sajtu Ministarstva privrede, uprkos zakonskoj obavezi da bude objavljen. 

Novim Zakonom o upravljanju privrednim društvima predviđeno je da Ministarstvo privrede obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, a cilj takvih promena je, kako se navodi u obrazloženju Zakona, bolje poslovanje.

„Jedan od strateških ciljeva reforme privrede Republike Srbije je da se poboljša korporativno upravljanje u društvima kapitala, kako bi ona ostvarivala bolje poslovne rezultate. Da bi se to postiglo, neophodno je izmeniti dosadašnji način upravljanja u njima i unaprediti korporativno upravljanje. Uvođenje korporativnog upravljanja motivisano je namerom da se poveća nivo efikasnosti, efektivnosti i transparentnosti rada društva kapitala“, navodi se u obrazloženju Zakona o upravljanju privrednim preduzećima u vlasništvu Republike Srbije. 

Pogledajte prilog TV Insajder: https://www.youtube.com/watch?v=ZgfUjQEo9Q0