Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Studija o bezbednosti teretnog saobraćaja kroz železnićke tunele u Beogradu

Datum kreiranja: subota, 18 maj 2024

železnicaTransparentnost Srbija je pre pet godina od preduzeća Infrastruktura železnice Srbije tražila studiju koja je trebalo da pokaže da li postoje rizici zbog preusmeravanja teretnog saobraćaja kroz železnićke tunele u Beogradu.

U februaru 2019. dobili smo odgovor da studija „Definisanje uslova za saobraćaj vozova sa dizel vučom i saobraćaj vozova za prevoz opasnih materija kroz tunel Vračar i ostale objekte na području Beogradskog železničkog čvora“ nije završena, da se očekuje da će izrada biti okončana do kraja godine i da će nam potom, na naš zahtev „prezentirati navedeni dokument“.

Po isteku navedenog roka, u martu 2020. godine, uputili smo novi zahtev, istog sadržaja, podsetivši na prethodni odgovor i postavljeni rok.

Umesto da nam dostave studiju, u odgovoru su bili prepričani nalazi,  među kojima je glavni da je regulatorni okvir za prevoz opasne robe železnicom u Srbiji u najvećoj meri usaglašen sa propisima u EU i da nijedan propis  eksplicitno ne zabranjuje prevoz opasne robe kroz tunele na području gradova.