Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nenadić: Agencija nije uradila sve da ispita slučaj SNS kol centra

Datum kreiranja: četvrtak, 11 januar 2024
cins sns call nnAgencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. Međutim, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da oni nisu uradili sve da ispitaju taj slučaj.

Agencija za sprečavanje korupcije objavila je rešenje u kom se navodi da ne raspolažu dokazima koji bi nesumnjivo ukazali da je prekršen zakon u vezi sa organizacijom i finansiranjem SNS kol centra. Oni su u postupku tražili informacije od Srpske napredne stranke (SNS), agencije M&J Lady i Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB). Međutim, svi oni su negirali da su na bilo koji način učestvovali u radu kol centra, o čemu je ranije pisao CINS.

Naime, Srpska napredna stranka je u svom izjašnjenju Agenciji rekla da ne postoje bilo kakvi dokazi da je stranka organizovala i finansirala ovaj kol centar, niti da je vršila bilo kakva plaćanja i radila bilo šta drugo što je zabranjeno zakonom. Oni su naveli i to da nema dokaza da su na bilo koji način povezani sa M&J Lady ili CEROB-om.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je Agencija ipak morala da traži dodatne informacije o angažovanju radnika u kol centru i njihovom plaćanju.

„Ako se angažovanje ne vrši preko M&J Lady i ako se plaćanje ne vrši u prostorijama CEROB-a, kao što je pokazano u CINS-ovom tekstu, kako se onda vrši.“

Iako je novinarka CINS-a prisustvovala isplati honorara u prostorijama CEROB-a iz ove organizacije su negirali navode da su njihove prostorije koristila druga lica. Oni su u izjašnjenju Agenciji rekli da nemaju nikakve veze sa SNS-om, a da nisu imali nikakvu saradnju ni sa agencijom M&J Lady.

Nenadić kaže da je Agencija morala da postavi dodatno pitanje ko je tačno koristio prostorije onog dana kada je nastao snimak objavljen na CINS-u.

Takođe, na snimku se vidi se Milena Marković iz agencije M&J Lady koja učestvuje u isplati honorara za rad u kol centru. Ipak, u odgovoru Ageniji za sprečavanje korupcije,  iz agencije M&J Lady su tvrdili da nisu bili angažovani za poslove vezane za organizaciju kol centra, niti da imaju ili da su ikada imali bilo kakvu saradnju sa SNS-om.

Nenadić kaže da je Agencija na osnovu toga mogla da uputi pitanje šta je Milena Marković tog dana radila u prostorijama CEROB-a.

„Mogli su direktno da pitaju po kom osnovu je Milena Marković tog dana bila tamo. Uz to, mogli su da pribave i informaciju da ih je angažovao neko drugi, ukoliko tvrde da nemaju saradnju sa strankom“, objašnjava Nenadić.

Podsetimo, u blizini Luke Beograd, nalazio se veliki kol centar. Odatle, više od 100 ljudi svakodnevno je pozivalo građane i pitalo ih da li će glasati za Srpsku naprednu stranku na izborima koji su se održavali 17. decembra. CINS je tada objavio da se iza svega krije dobro organizovana grupa, a način na koji su radili bacao je sumnju na kupovinu glasova i novac iz „crnih fondova“.

Zbog toga su kandidati sa poslanike koalicije Srbija protiv nasilja Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević podneli krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Iz ovog Tužilaštva rekli su za CINS da su 4. januara ove godine poslali zahtev za prikupljanje informacija Upravi kriminalističke policije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu reklo je da neće pokretati postupak po službenoj dužnosti, već su kratko naveli da Republička i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovlašćenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu. Iz GIK-a su nam rekli da nije posao izbornih komisija da utvrđuju činjenice oko SNS kol centra i da bi trebalo da reaguju tužilaštvo i Poreska inspekcija.