Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izborni propisi

Datum kreiranja: četvrtak, 20 mart 2014
secenjetrakeKoliko su javni funkcioneri u Srbiji tokom kampanje obilazili fabrike, škole, zdravstvene ustanove, potpisivali ugovore o investicijama, donacijama, stipendijama? Deo nalaza monitoringa predstavićemo u petak. Posle izbora 2012. godine predložili smo da se ta oblast reguliše. Ništa nije učinjeno, a primer iz Makedonije pokazuje da može i drugačije: 

Zbog prevremenih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 27. aprila u Makedoniji, u sredu su uvedene predizborne mere zabrane, propisane članom 8a Izbornog zakonika (http://www.sec.mk/files/IzborenzakonikzaWEB1.pdf).

Mere zabrane predviđaju da od dana kada stupaju na snagu, državne institucije neće moći organizovati ceremonije otvaranja realizovanih projekata i ceremonije postavljanja kamena temeljca na projektima koje država finansira. Zabranjeno je i otpočinjanje infrastrukturnih objekat osim ako nije reč o realizaciji ranije predviđenih programa, a i u tom slučaju je zabranjeno održavanje javnih događaja povodom izgranje ili puštanja u rad. 

Zabranjene su i bilo kakve vanredne isplate plata, penzija, socijalnih davanja, isplate godišnjih ili jednokratnih transfera. Dozvoljene su samo redovne mesečne isplate.

Ministarstvo finansija dve nedelje nakon raspisivanja izbora objavljuje na sajtu predizborni finansijski izveštaj koji obuhvata pregled svih planiranih i ostvarenih prihoda i rashoda budžeta, od početka fiskalne godine do dana objavljivanja izveštaja.