Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vlada je obavezna da obezbedi izvršenje Poverenikovih rešenja

Datum kreiranja: petak, 12 mart 2010

Transparentnost - Srbija naglašava da je aktuelna Vlada Srbije, već treća u nizu koja otvoreno krši svoju obavezu iz člana 28 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i u slučaju potrebe ne obezbeđuje izvršenje konačnih Povernikovih rešenja. Ocenjujemo da je ovakvo (ne)postupanje u direktnoj suprotnosti sa proklamovanim ciljem borbe protiv korupcije, ne samo zato što je reč o kršenju jednog od antikorupcijskih propisa, već i zato što su mnoge uskraćene informacije od značaja da javnost stekne pouzdano saznanje o tome da li je bilo zloupotreba u radu državnih organa.

Transparentnost - Srbija  ocenjuje da na taj način Vlada šalje izuzetno loš signal svim organima vlasti. Povrh toga, sigurni smo da je takvo (ne)postupanje Vlade jedan od uzroka  zabrinjavajućeg porasta broja neizvršenih Poverenikovih rešenja. U celini gledano to preti da i inače nedovoljnu disciplinu od strane državnih organa u ispunjenju zakonskih obaveza još više oslabi.

Transparentnost - Srbija  očekuje da će u slučaju da Vlada nastavi sa kršenjem navedene zakonske obaveze, Narodna skupština to uzeti u obzir kada bude razmatrala godišnji izveštaj Poverenika i da će svojim kritičkim stavom uticati da izvršna vlast promeni pogrešno postupanje o ovoj oblasti.

 

Transparentnost - Srbija

 

Beograd, 10. mart 2010.