Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Od ovog meseca Skupština će moći strože da kontroliše Vladu

Od ovog meseca Skupština će moći strože da kontroliše Vladu. Novim Poslovnikom predviđeno je da ministri svaka tri meseca podnose nadležnom skupštinskom odboru izveštaje o radu. Stručnjaci, ipak upozoravaju da Poslovnik obiluje manama.

Skupština Srbije trebalo bi da nastavi rad polovinom septembra, kada će poslanike, po povratku u skupštinske klupe posle letnje pauze, sačekati primena novog Poslovnika.

  Novim Poslovnikom predviđeno je da ministri svaka tri meseca podnose nadležnom skupštinskom odboru izveštaje o radu. To je odlična novina, poručuju iz "Transparentnosti Srbije", ali upozoravaju da poslovnik obiluje manama koje će ostaviti posledice.

Ministarka Dijana Dragutinović bi tako, na primer, mogla da bude propitana o tome kako se puni državna kasa, ministar Dinkić o efektima subvencionisanih kredita privredi, ministar Dačić o rezultatima borbe protiv kriminala, pa bi tako svih 24 ministara moglo bi da odgovara za ono što je urađeno u njihovoj nadležnosti.

Iz Skupštine poručuju da je tom odredbom poslovnika kontrola Parlamenta nad radom Vladom povećana.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović rekao je da se novim poslovnikom uspostavlja obaveza ministra da dođe pred odbor i odgovara na pitanja odbora.

"Naravno da svaki odbor ima mogućnosti da po nekoj temi pozove ministra da ga sasluša kao što smo dali da organizuje javna slušanja i ne samo sa ministrima već i zainteresovanim licima stručnjacima", rekao je Konstantinović.

 

Poslovnik različitih aršina?

Dobro je što Skupština dobija novu polugu moći, smatraju u "Transparentnosti Srbije". Pitaju međutim, zašto parlament u Poslovniku, prema Vladi i nezavisnim državnim telima primenjuje različite aršine.

"Kod nezavisnih državnih organa poslovnikom se predviđa postupak za razrešenje ukoliko ne podnese izveštaj, a takvog automatizma nema kada je reč o neposlušnim ministrima", rekao je programski direktor "Transparentnost Srbije" Nemanja Nenadić.

Za Skupštinu, koja zaista želi da nadzire izvršnu vlast, najdragoceniji materijal su izveštaji poverenika, ombudsmana, Agencije za borbu protiv korupcije i drugih nezavisnih tela, poručuju stručnjaci. Oni odobravaju da se o njihovim izveštajima raspravlja, ali ne i da se glasa, što poslovnik predviđa.

"Čini mi se da se obrće odnos prema tom, tzv. četvrtom sektoru, nezavisnom sektoru vlasti. Može da ga primora da da otkaz", rekao je  predsednik "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati.

U iskorake novog poslovnika ubrajaju se: obaveza podnošenja amandmana u elektronskom obliku, objavljivanje više sadržaja na sajtu Parlamenta, kao i uvođenje novčanih kazni za prekršaje poslanika.

Kao jednu od većih mana stručnjaci navode to što ni novi poslovnik ne garantuje da će građanske inicijative zaista doći na dnevni red nekog od zasedanja.

[izvor: rts]

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/759166/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%83.html