Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Prva revizija svrsishodnosti

Datum kreiranja: subota, 28 jun 2014
sluzbena_kolaDRI je objavila prvu reviziju svrsisdhodnosti koja se odnosi na korišćenje službenih vozila kod direktnih korisnika budžeta.

Između ostalog, DRI konstatuje da se nabavka novih vozila vrši bez prethodne analize, da se to čini a da se prethodno ne otuđuju vozila koja nisu u potrebi, da se prodaja postojećih automobila vrši najčešće tek onda kada više nisu u voznom stanju (kao otpadni materijal). DRI je dala i preporuke za rešavanje uočenih problema.

Kod ovog problema reč je o javnim nabavkama. Kao što smo ukazali i u analizi koju smo objavili početkom ove godine, deo tih problema bi trebalo da se reši kroz interne akte kojima se uređuje planiranje i kontrola javnih nabavki, a koje svaki naručilac mora da ima na osnovu novog Zakona. Iluzorno je očekivati da taj ili bilo koji drugi pravni akt obezbedi svrsishodnost, ali će se, ako ništa drugo, makar jasno znati ko je odgovoran i ko može da se goni, ne samo zbog toga što je direktno zloupotrebio javna sredstva, već i zbog toga što je budžet oštetio sprovođenjem nabavki bez prethodne analize potreba.


http://www.transparentnost.org.rs/i.../Monitoring%20sankcionisanja%20krsenja%20antikorupcijskih%20propisa/Revizija%20svrsishodnosti%20%20Transparentnost%20Srbija%20januar%202014.doc